8

Corporaties de baas op zowel de huur als koopmarkt

Huizen voor 40 procent sociale huurders onbetaalbaar ... Corporaties prijzen 'gewone' huisverkoper de markt uit met voordelige deals

De vette jaren voor woningcorporaties zijn voorbij, maar ondanks de flinke teruggang maken ze de dienst uit op zowel de huur- en koopmarkt. Voor mensen die afhankelijk zijn van de sociale huur worden huizen te duur door de verhuurdersheffing en doorrekeningen van renovaties. Tegelijkertijd doen corporaties steeds meer huizen met voordelige deals van de hand en concurreren daarmee de ‘gewone’ huisverkopers uit de markt.

Ruim 855.000 huishoudens kunnen hun sociale huurwoning eigenlijk niet meer betalen volgens onderzoeksbureau OTB. Voor 40 procent van de huurders is hun huis ‘onbetaalbaar’ geworden. De Woonbond verwacht dat dit aantal verder zal toenemen.

De onderzoekers van OTB  keken of een huurder nog normaal kan leven na betaling van de huur.

Dan blijkt dat 37 procent moet beknibbelen om de huur op te brengen. Zij houden zo weinig over dat zij maatschappelijk niet meer mee kunnen komen. Wonen is steeds meer een betaalbaarheidprobleem aan het worden, zeker voor lagere inkomens. En dan hebben we nu alleen nog maar naar de huur gekeken en niet de bijkomende vaste lasten als gas, water en licht meegenomen”, vertelt Harry Boumeester aan Spits.

Normaal wordt 30 procent van het netto inkomen gehanteerd”, legt onderzoeker Harry Boumeester uit. “Maar 30 procent van een bijstandsinkomen is natuurlijk heel wat anders dan als een huishouden 60.000 euro per jaar verdient.”

Off the record hebben meerdere makelaars aan RTL Nieuws kenbaar gemaakt dat de corporaties ook op de koopmarkt steeds meer macht krijgen en spreken van ‘prijsbederf’. Corporaties kunnen hun grote investeringen kunnen niet meer alleen uit de huurinkomsten finanieren. Daarom doen zij vele huizen met forse kortingen en terugkoopregelingen van de hand om hun verkoopcijfers op peil te houden. Met die actie concurreren ze de ‘gewone’ huisverkopers uit de markt. Ook de makelaars profiteren van de huizenverkoop van de corporaties omdat zij vaak de taxaties en de verkoop regelen.

Het koopaanbod van corporaties zal de komende jaren verder toenemen. Onder andere om de verhuurdersheffing te kunnen betalen. Die regeling komt voort uit de maatregel van minister Blok van wonen. Hij heeft de corporaties een heffing van 2 miljard euro opgelegd waardoor corporaties de huren moeten verhogen om die heffing te betalen, maar veel corporaties willen of kunnen dat niet en hebben daarom plannen om de heffing te financiering uit extra verkoop-inkomsten.

Hans Roseboom van de Woonbond ziet de verhuurderheffing ook met lede ogen tegemoet.

De verhuurders hebben dus geld nodig. En uiteindelijk gaan de huurders dat betalen. Er moet straks in veel gevallen honderden euro’s per maand meer worden betaald voor dezelfde woning. Het ziet er echt heel slecht uit voor huurders.”

Inmiddels hebben ruim 20.000 mensen een online-petitie getekend om hun zorgen over de huren te uiten. De actie Huuralarm van de Woonbond is inmiddels een groot succes. 


RTL Nieuws: Woningverkoper krijgt concurrentie van corporaties

Spits: Huurder kopje onder

cc-foto: Aloxe

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)