Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corporaties voeren actie tegen wooncrisis: #ikwileenhuis

  •  
03-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
4734696985_1766959760_o

© cc-foto: CorporatieNL https://flic.kr/p/8doysD

Woningcorporaties zijn samen met de Woonbond een actie gestart om aandacht te vragen voor de wooncrisis. Op de website www.wooncrisis.nl www.wooncrisis.nl en via de hashtag #ikwileenhuis delen honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhalen. Zolas van Brigitte:
"Ik ben 51 jaar, sta 13 jaar ingeschreven bij woningnet Woon al 8 jaar bij mijn moeder van 77 jaar met mijn 19 jarige dochter Het huis heeft 2 slaapkamers en ik slaap al 8 jaar naast mijn moeder ##ikwileenhuis##"
180 corporaties maken officieel bezwaar tegen de verhuurderheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die de corporaties betalen naast andere belastingen. De corporaties willen dat de 1,7 miljard die daarmee opgehaald wordt doro de staat ingezet wordt voor volkshuisvesting.
"In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. In heel Nederland zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en veel mensen kunnen geen betaalbare woning vinden. Daarnaast is dit geld van de huurders nodig om de woningen te onderhouden en verduurzamen."
Van elke huurder verdwijnt jaarlijks twee maanden huur direct in de staatskas. De corporaties wijzen er op dat huurders in sociale huurwoning zo extra belasting betalen. De maatregel is ooit ingevoerd om het particulier woningbezit te stimuleren en de schatkist op orde te krijgen. Inmiddels wordt er anders gedacht over het nut van marktwerking en is er sprake van een begrotingsoverschot. De corporaties hebben daarom principieel bezwaar tegen de heffing.
"Woonbonddirecteur Paulus Jansen: ,,Het is volstrekt onverantwoord om deze heffing in stand te houden terwijl we midden in een wooncrisis zitten. Huurders en woningzoekenden zijn uiteindelijk de dupe. Er is een tekort aan betaalbare huurwoningen, en de verhuurderheffing houdt dit in stand. Het is mooi dat zo veel corporaties hiertegen in actie komen en een bezwaar indienen.”"
cc-foto: CorporatieNL
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.