28

Corporaties vrijgesteld van verhuurdersheffing voor meer huurwoningen

PvdA en VVD lanceren stimuleringsplan voor duizenden goedkope en luxe huurwoningen

Het kabinet pakt de lange wachtlijsten voor huurwoningen aan met een stimuleringenplan voor woningcorporaties en investeerders. Ze worden vrijgesteld van de verhuurdersheffing. VVD en PvdA hopen dat corporaties en investeerders door deze maatregel betaalbare woningen bouwen met een huur tot 600 euro per maand. Daarmee gaat het om goedkope en luxere woningen.

De VVD en PvdA dienen vandaag hun plan in bij het debat over de begroting Wonen. De verhuurdersheffing is een bedrag dat verhuurders aan het rijk moeten betalen voor hun woningbezit. Door die heffing op te schorten hopen VVD en PvdA zo’n 1,7 miljard in de schatkist te krijgen.

Investeerders zullen daarnaast worden aangemoedigd om lege kantoren en andere vastgoedprojecten te verbouwen tot duurdere appartementen of studio’s met bijzondere voorzieningen. Het kabinet hoopt dat daarmee duizenden extra woningen beschikbaar komen.

In de grote steden is een grote vraag van jonge professionals die een studio willen met allerlei duurdere voorzieningen zoals een luxe keuken”, zegt VVD-Kamerlid Van der Linde. “De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn nog steeds te lang”, zegt PvdA-Kamerlid Monasch.

De combinaties van luxe en goedkope woningen is de middenweg waar coalitiepartners VVD en PvdA zich in konden vinden. De PvdA wil dat vooral woningen beschikbaar komen voor de lagere inkomens, jongeren en dat de bouwsector een impuls krijgen. De VVD wil dat in bestaande duurdere huurwoningen het nieuwe puntenstelsel niet gelden opgaat. “In zo’n studio zit heel veel luxe, zoals bijvoorbeeld een strijkservice. Als je daar het puntenstelsel op los laat, kun je geen fatsoenlijke huur meer vragen”, aldus Van der Linde.

NOS: Meer huurwoningen voor arm en rijk

cc-foto: Tom Greuter

Geef een reactie

Laatste reacties (28)