Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks en PvdA: correctief referendum voorlopig van de baan

  •  
21-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Stemmen vanaf middernacht
Het wetsvoorstel dat een correctief referendum mogelijk moet maken, gaat voorlopig de ijskast in. Dat hebben PvdA en GroenLinks besloten, nadat de partijleden van die partijen duidelijk hebben gemaakt een dergelijk referendum niet te zien zitten.
Het initiatiefwetsvoorstel van PvdA, GroenLinks en D66 was al door de Tweede én Eerste Kamer goedgekeurd, maar omdat er een Grondwetswijziging voor nodig is, moeten beiden Kamers het voorstel een tweede keer goedkeuren. Door het voorstel voorlopig niet nogmaals in te dienen, is het gevaar afgewend dat er geen meerderheid voor gevonden wordt in de Kamers: PvdA én GroenLinks-Kamerleden zouden vanwege de ledendemocratie immers tegen het eigen voorstel stemmen.
De wens voor een correctief referendum stond in de conceptverkiezingsprogramma’s van zowel GroenLinks als de PvdA. De leden hebben deze uiteindelijk uit de programma’s weten te schrappen bij de congressen van beide partijen. Reden om het te schrappen is onder meer de wijze waarop het raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne in 2016 is verlopen: hierbij ging het volgens de PvdA-leden bijvoorbeeld helemaal niet over de inhoud van dat verdrag.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.