52

Corruptie deert kiezer niet: Van Rey gekozen in Limburg

Voorkeursstemmen leveren oud-VVD-wethouder, 'onderkoning van Roermond', zetel in Provinciale Staten

Jos van Rey, de van corruptie verdachte politicus en oud-VVD’er is in Limburg officieel gekozen in de Provinciale Staten. Dat heeft de provincie bekendgemaakt. Van Rey stond als lijstduwer op de lijst voor de Volkspartij Limburg en kreeg in totaal 3801 stemmen. Dat zijn er veel meer dan de lijsttrekker van de partij, Vincent Zwijnenberg. Hij kon slechts rekenen op 834 stemmen.

Maandag moet Van Rey beslissen of hij de zetel in Limburg aanvaardt. Eerder heeft hij al aangegeven dat hij, indien hij genoeg stemmen zou krijgen, inderdaad plaats wil nemen in de Provinciale Staten.

Jos van Rey is oud-wethouder van Roermond, oud-gemeenteraadslid, oud-senator en oud-Tweede Kamerlid (VVD). In zijn functie als wethouder (VVD) zou hij jarenlang vertrouwelijke documenten uit vergaderingen van het college van B&W en andere geheime informatie hebben gelekt aan projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou hij via het bedrijf Liba BV, dat op naam van zijn kinderen staat, tussen 2006 en 2012 een bedrag van 192.861,20 euro aan sponsorgeld voor de VVD binnen hebben gehaald. Het geld kwam van bedrijven die betrokken zijn bij bouwprojecten in de gemeente. Zo maakte bouwconcern VolkerWessels, van Van Pol, via dochterbedrijven zeker 20.000 euro over. Ondernemers die wilden stoppen met betalen, kregen van Van Rey te horen dat ze dan niet langer hoefden te rekenen op medewerking van de gemeente bij het verkrijgen van vergunningen. 

Van Rey is onder meer het ronselen van volmachtstemmen ten laste gelegd, alsook het witwassen van 175.000 euro en het aannemen van giften ter waarde van 107.000 euro.

Eerder verscheen op Joop: De wanpraktijken van oud-VVD’er Jos van Rey ontrafeld
De Volkskrant: Voorkeursstemmen leveren Van Rey definitief zetel op

Geef een reactie

Laatste reacties (52)