Laatste update 11:12
22

Van corruptie verdachte president van Brazilië drukt protest de kop in met leger

Brasilia, de hoofdstad van Brazilië is sinds woensdagavond in handen van het leger. De militairen kregen van president Michel Temer de opdracht op de straten op te gaan. Temer hoopt op die manier zichzelf, zijn collega’s en de regeringsgebouwen te kunnen beschermen tegen woedende demonstranten.

De spanning in het land is om te snijden sinds bekend werd dat de toch al zeer impopulaire Temer miljoenen aan smeergeld heeft aangenomen. Tienduizenden Brazilianen togen woensdag naar de hoofdstad van het land om zijn aftreden te eisen. Het vermoedelijk aannemen van smeergeld is de druppel die de emmer vol onvrede deed overlopen. Temer probeert namelijk ook hervormingen door het Congres te loodsen, waar de Brazilianen niet blij mee zijn. Denk hierbij aan het verhogen van de pensioenleeftijd en het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Plannen die de armere lagen van de bevolking onevenredig hard raken, aldus vakbonden, sociale bewegingen en de linkse oppositie. Te meer Temer en zijn collega’s nu onder vuur liggen wegens mogelijke corruptie.

De president zelf denkt er niet aan af te treden. Hij houdt vol dat hij onschuldig is en slachtoffer van een complot. Naast Temer worden ook het halve Congres en achter ministers verdacht van het aannemen van smeergeld.

Woensdag staken demonstranten het ministerie van Landbouw in brand en richtten vernielingen bij andere ministeries aan. De paniek in Brasilia groeide op het moment dat agenten met paarden oor de mensenmassa galoppeerden. Ook schoten agenten gericht op demonstranten die met de handen in de lucht op de grond zaten.

Op aanvraag van de president zijn er nu zo’n 1500 militairen in Brasilia.

Mocht Temer uiteindelijk toch besluiten af te stappen, dan is het aan het Congres om een nieuwe president te kiezen die tot eind 2018 het ambt moet vervullen. Ook daar zijn de Brazilianen het niet mee eens: ze willen zelf naar de stembus.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)