4

Corruptieschandalen deren Erdogan niet, AK-partij claimt verkiezingswinst

Turkse premier noemde gemeenteraadsverkiezingen 'referendum van zijn macht' ... Erdogan blijft, ondanks corruptieschaal na corruptieschandaal, aan 

De AK-partij van de Turkse premier Erdogan lijkt de gemeenteraadsverkiezingen te hebben gewonnen. De partij staat na het tellen van alle stemmen, op zo’n 45 procent. Oppositiepartij CHP blijkt hangen op zo’n 28 procent van de stemmen. Premier Erdogan zag de verkiezingen als een soort referendum. Nu de uitslag positief is, ziet hij zich, ondanks een reeks corruptieschandalen, gesterkt als de politieke leider van Turkije.


CHP en de AK-partij claimen overigens de zege. Ze beschuldigen elkaar van corruptie en manipulatie met de uitslag. Media berichten over stroomuitval in steden bij het tellen van stemmen, gehackte verkiezingswebsites en persagentschappen die tegenstrijdige uitslagen melden.

Erdogan kwam vorige week internationaal onder vuur te liggen, nadat hij zowel het sociale medium Twitter als de videowebsite YouTube had geblokkeerd. Lees daarover het opinieartikel van Turkije-correspondent Peter Edel: De gespannen weg naar verkiezingen in Turkije.

De verkiezingen zijn overigens niet rustig verlopen, bij gevechten in het zuiden en zuidoosten van het land, zijn zes doden gevallen. 

In Meram, in de centrale provincie Konya, heeft de 42-jarige Fatma Toru de meeste stemmen gekregen. Zij wordt de eerste burgemeester van Turkije die een hoofddoek draagt. Toru is lid van de AK-partij. Hoofddoeken waren lange tijd taboe in het openbare leven in Turkije, dat sinds de oprichting in 1923 streng seculier is. Met de komst van premier Erdogan in 2003 begon dat te veranderen.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)