Laatste update 11:57
13

Deze cover hangt Donald Trump niet in zijn kantoor

De voorpagina van de Franse krant Libération wordt gesierd door ‘Kim Jong Trump’, een fotobewerking van de gezichten van de Amerikaanse president Donald Trump en zijn – in de ogen van Libération – “evenknie”; de Noord-Koreaanse dictator Kim-Jong Un. De kop boven het artikel: ‘Atomes Crochus’, ofwel gemeenschappelijke atomen.

De afgelopen dagen loopt de oorlogsretoriek tussen de twee leiders hoog op. Er gaan dreigementen over en weer over de inzet van atoomwapens. Zo waarschuwt Trump dat hij de dictator zal treffen met ‘vuur en furie’ als hij niet direct stopt met het ontwikkelen van kernwapens. Tegelijkertijd dreigt Kim de Amerikaanse troepen te zullen ‘verzwelgen in vuur’. De troepen zijn gelegerd op het eiland Guam, in de Stille Oceaan.

De Volkskrant schrijft terecht dat de oorlogsretoriek tussen de twee de wereld doet huiveren:

Het gaat om een hoog oplopend conflict over de gevaarlijkste wapens uit de geschiedenis, met als hoofdrolspelers twee buitenissige, moeilijk peilbare mannen. Ze vallen buiten de geijkte verklaringskaders, lichtgeraakt, onberekenbaar, opvliegerig en onconventioneel als zij zijn. Van Kim Jong-un was dat al langer bekend, maar dat er nu een Amerikaanse president zit die meegaat in Kims uitdagende en onheilszwangere taalgebruik verbijstert velen. Nooit eerder vertoond sinds de Tweede Wereldoorlog, wordt gezegd in Washington DC. Ook in Azië en Europa werd woensdag verontrust gereageerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)