66

CPB-cijfers bevestigen: kabinetsbeleid leidt tot koopkrachtverlies

RTL: economie groeit in 2014 met 0,5 procent ... Werkloosheid loopt op tot 9,5 procent ... Lage inkomens, uitkeringsgerechtigden, gepensioneerden en alleenverdieners leveren meest in 

Na de begroting is ook de doorrekening hiervan door het Centraal Planbureau uitgelekt. RTL Nieuws meldt dat Nederlanders er komend jaar gemiddeld een half procent in koopkracht op achteruit gaan.

RTL meldt verder dat de economie in 2014 groeit met 0,5 procent. De werkloosheid loopt volgend jaar op tot 7,5 procent van de beroepsbevolking.

Uit de eerder gelekte begroting bleek dat het kabinet op Prinsjesdag 6 miljard aan extra bezuinigingen bekend gaat maken. De zogeheten Macro Economische Verkenning van het CPB bevestigt dat het begrotingstekort daarmee op 3,3 procent uit zal komen.

Hoeveel een huishouden aan koopkracht zal inboeten hangt van het inkomen af. Trouw zet de verschillen op een rij:

 – Mensen die tot 175 procent van het wettelijk minimumloon binnenkrijgen (bijna 18.000 euro per jaar) gaan er 0,75 procent op achteruit,

– Mensen met een inkomen van 175-350 procent van het minimumloon leveren een kwart procent in.

– Voor mensen met 350-500 procent van het minimumloon blijft de koopkracht gelijk.

– Mensen die meer dan 5 keer het wettelijk minimumloon verdienen gaan er 0,75 procent op achteruit. 

– Mensen met een baan gaan er over het algemeen niet op achteruit, maar ook niet op voorruit, schrijft de krant. Uitkeringsgerechtigden gaan er 0,5 procent op achteruit (in 2013 ook al 2 procent). Gepensioneerd verliezen 1,5 procent aan koopkracht (in 2013 is dat 2,5 procent).

– Tweeverdieners gaan er 0,25 procent op achteruit, evenals alleenstaanden. Alleenverdieners gaan er 1,5 procent op achteruit.
– Gezinnen met kinderen gaan er 0,25 procent op achteruit, gezinnen zonder kinderen ervaren daardoor geen koopkrachtverlies.

Eerder op Joop: Begroting uitgelekt: ‘Iedereen levert in’

RTL: CPB-cijfers uitgelekt: daling koopkracht half procent

Foto-cc: Shirley de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (66)