90

CPB: Crisis is voorbij

'Voorzichtig economisch herstel' ... 'Werkloosheid gaat dalen' ... RTL: '4 op de 5 Nederlanders krijgen het beter'

Een dag voor de verkiezingen constateert het Centraal Planbureau (CPB) dat Nederland de crisis achter zich laat. ‘Voorzichtig economisch herstel’ noemen de rekenmeesters het in een uitgebreide toelichting op cijfers die eerder deze maand als verschenen.


Het CPB stelt:

De Nederlandse economie klimt in het kielzog van het eurogebied langzaam uit het dal, met ¾ procent groei dit jaar en 1¼ procent in 2015. De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid.

Dat de werkgelegenheid later toeneemt dan de productie is volgens CPB-directeur Laura van Geest een normaal patroon bij economisch herstel.

De aantrekkende wereld- en Europese economie vormen de stuwende kracht achter de groei van de Nederlandse economie via een toenemende uitvoer. Bij de binnenlandse bestedingen trekken vooral de investeringen aan. In 2015 stijgt voor het eerst sinds jaren ook de consumptie weer, in lijn met een groei van het loon- en uitkeringsinkomen.

De werkgelegenheid daalt dit jaar nog fors, maar volgend jaar trekt de vraag naar arbeid aan en daalt de werkloosheid weer enigszins naar 635.000 personen. De inflatie blijft dit en volgend jaar bescheiden met een percentage van 1½ procent in beide jaren. De loonontwikkeling loopt op, maar blijft gematigd door de situatie op de arbeidsmarkt. De mediane koopkracht verbetert dit jaar met 1¼ procent door onder meer lagere zorg- en pensioenpremies en volgend jaar met ¼ procent. 

Het overheidstekort komt voor het eerst sinds 2008 weer onder het Maastricht-criterium van maximaal 3 procent uit en daalt in 2015 verder naar 2,1 procent bbp.

PvdA-leider Diederik Samsom twitterde in een reactie:

Stap voor stap omhoog na 5 zware recessiejaren. 

Een negatief effect van het conflict op De Krim op de wereldeconomie zou volgens Van Geest het herstel wel verminderen maar niet teniet doen.

RTL Nieuws analyseert:

79 procent van de Nederlanders gaan er dit jaar op vooruit. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws op basis van cijfers van het CPB. Bij een derde van alle huishoudens in Nederland stijgt de koopkracht dit jaar meer dan 2 procent ten opzichte van 2013. Vooral werkende tweeverdieners zien hun koopkracht stijgen. Meer dan 60 procent van hen gaat er meer dan 2 procent op vooruit. Dat betekent dat 80 procent van de huishoudens dit jaar juist meer te besteden heeft. Voor 1,5 miljoen huishoudens wordt dit echter een moeilijker jaar. Zij gaan leveren koopkracht in.  

Het Centraal Economisch Plan 2014

cc-foto: Thomas Rousing

Geef een reactie

Laatste reacties (90)