191

CPB: Euro afschaffen zou duur geintje zijn

UPDATE: Bestuursvoorzitter Brits onderzoeksbureau dat voor de PVV onderzoek doet naar de terugkeer van de gulden is een euroscepticus

Het afschaffen van de euro en de terugkeer naar nationale munten zou voor Nederland zeer kostbaar uitpakken. Het zou de welvaart enorm aantasten, zegt directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) in de publicatie ‘Europa in Crisis’.

Een belangrijk deel van de Nederlandse welvaart is te danken aan ‘Europa’ stelt het CPB. Het vrije handelsverkeer in de Europese Unie leverde flink financieel voordeel op, zo’n maandsalaris per jaar. De invoering van de euro leverde ongeveer een weeksalaris per jaar op. 

Het uiteenvallen van de Europese Monetaire Unie (EMU) moet volgens het CPB dus worden voorkomen. Om de EMU overeind te houden moeten meer bevoegdheden worden overgedragen aan Europa. Europa moet niet alleen toezien op de begrotingen van de lidstaten, maar ook op de banken.

De huidige crisis is niet alleen de schuld van de overheden van een aantal eurolanden (Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje, Italië), maar zeker ook van de banken, aldus het CPB.

Update 22.30

De voorzitter van het Britse onderzoeksbureau dat voor de PVV onderzoek doet naar de terugkeer van de gulden is een euroscepticus. Bestuursvoorzitter Charles Dumas liet vandaag in het NOS journaal weten dat hij de Euro ziet als een falend project. Hij gelooft dat de Euro uiteen zal spatten en lande een sterkere economische positie zullen innemen als ze weer terugkeren naar hun eigen munteenheid.

Volgens Arjen van der Horst, correspondent in Amerika valt onderzoeksbureau Lambard Street Research op voorhand niets te verwijten.

Het zijn serieuze wetenschappers uit het bedrijfsleven en de academische wereld die serieus onderzoek hebben verricht. Wat wel interessant is, is waarom Wilders juist heeft gekozen voor dit bureau.

Lambard Street Research is een onderzoeksbureau dat wereldwijd kantoren heeft en voorspellingen doet over de macro-economie.

Lees hier de belangrijkste conclusies van het boek ‘Europa in Crisis’

Foto-cc: Arnoud de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (191)