35

CPB maakt fout bij GroenLinks-program

Mensen met een lager inkomen zijn juist goedkoper uit met de plannen van GroenLinks voor de eigen bijdrage in de zorg

GroenLinks laat de eigen bijdrage in de zorg niet met negentig, maar met twintig euro stijgen. Het CPB heeft een fout gemaakt in de doorrekening van het verkiezingsprogramma van de partij, zo meldt RTL Nieuws.

De fout is inmiddels hersteld, is op de website van RTL te lezen. Het CPB verklaart de fout “ten zeerste” te betreuren. GroenLinks maakt de eigen betaling in de zorg inkomensafhankelijk. Het gemiddelde van deze betalingen is 20 euro meer dan volgens het ‘basispad’ van het CPB, maar mensen met een lager inkomen zijn juist goedkoper uit.
Fractievoorzitter Sap is blij met de rectificatie: 

Het CPB bevestigt dat lage inkomens bij ons het beste af zijn en we de kosten van de zorg het eerlijkst verdelen. Toen ik gisterenochtend zag dat de eigen betalingen in de zorg bij GroenLinks met 90 euro zou stijgen, wist ik dat dit niet kon kloppen. Terecht dat het CPB dit rechtzet.

In de plannen van GroenLinks kiest krijgt iedereen in de zorg een eigen risico van 1,5 procent van zijn inkomen. Sap: “Dat is wel zo eerlijk. Nu heeft iedereen een even hoog eigen risico, ongeacht of je inkomen. Wij verdelen de lasten eerlijk, zo blijft de zorg toegankelijk voor iedereen.”

RTL: CPB maakt fout in doorrekeningen programma GroenLinks

Foto-cc: GroenLinks/Margot Scheerder

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)