45

‘Cramer maakt wetenschappers kopschuw’

Minister zegt geen fouten in klimaatonderzoek meer te accepteren … wetenschappers geschokt door waarschuwing … zero-tolerance beleid contraproductief …  'foutloze wetenschap bestaat niet'

Wetenschappers reageren geschokt op de waarschuwing van minister Jacqueline Crame (PvdA) van Milieu dat ze geen enkele fout meer zal accepteren in het klimaatrapport van het IPCC.

Natuurkundige Wim Turkenburg, directeur van het Copernicus-instituut waar Cramer voorheen zelf aan verbonden was beschouwt de opmerking van de minister als contraproductief. In de Volkskrant, waar ook andere critici aan het woord komen, zegt hij:

Ik denk dat ik in elk proefschrift dat ik als promotor heb goedgekeurd, achteraf wel fouten kan vinden. Ik denk dat dat ook in het proefschrift van Cramer zo zal zijn. (…) Ze moet beseffen dat als ze zo hoog van de toren blaast, dat de goede wetenschapper straks niet meer mee willen doen aan het IPCC.

In Met Het Oog Op Morgen reageerde Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving en verantwoordelijk voor de pas ontdekte fout. Het instituut kreeg van de minister opdracht op zoek te gaan naar mogelijke fouten. (audio vanaf 21:34). Hij noemt de fout een slordigheid en keert zich tegen de illusie van foutloos onderzoek. 

Het maken van kleine fouten gebeurt voortdurend, de kunst is om ze vroegtijdig op te sporen. Het is storend dat niemand anders de fout heeft gezien. Het betekent dat nog eens naar de procedures gekeken moet worden. Maar het is van belang te onderstrepen dat fouten bij wetenschap horen. (…) Scepsis vormt het elixer van wetenschap. Je bent eigenlijk altijd bezig de hypotheses van je collega’s onderuit te halen want daar leven wij van. Wij proberen het altijd beter te weten dan de ander. En dus de fouten op te sporen.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)