95

‘Creëer een nieuw land voor alle vluchtelingen’

Vastgoedmiljonair oppert dé oplossing te hebben gevonden: creëer gewoon een nieuw land

Vastgoedmiljonair Jason Buzi denkt de oplossing te hebben gevonden voor het almaar groeiende vluchtelingenprobleem. De basis van het idee is simpel: we kopen met z’n allen een stuk land dat dunbevolkt is op, daar bouwen we nieuwe woningen en plaatsen we alle vluchtelingen. We geven het stuk land een naam, en creëren zo een nieuw land. Een radicaal idee, maar de tijdsgeest en de urgentie van het groeiende aantal vluchtelingen vraagt nu eenmaal om radicale stappen. Dinsdag werd bekend dat alleen dit jaar al 2000 vluchtelingen zijn gestorven op de Middellandse Zee terwijl ze de overtocht naar Europa probeerden te maken.

Op The Guardian zet professor vluchtenlingenstudies en gedwongen migraties Alexander Betts uiteen wat er zo slim is aan het idee van Buzi, maar benadrukt hij ook wat er allemaal nog fout zou kunnen gaan.

Er zijn bijna 60 miljoen mensen op de vlucht, waarvan 20 miljoen inmiddels een internationale grens zijn overgestoken. Dat aantal lijkt voorlopig niet af te zullen nemen. Zo’n 10 miljoen vluchtelingen leeft al jaren in ballingschap en is dus ook al jaren afhankelijk van hulp van anderen. Eén van de goede punten uit het idee van Buzi is dan ook dat vluchtelingen in hun eigen land weer autonoom worden. Politiek en economisch. Aangezien veel landen, waaronder Australië, steeds minder geneigd zijn om vluchtelingen op te nemen, is het van groot belang dat ze een eigen plek zien te vinden, aldus Betts. De professor benadrukt bovendien dat in een wereld waarin 7 miljard mensen wonen, 20 miljoen niet zo heel veel is. Ruimte genoeg, zou je denken.

Betts heeft echter wel zo zijn kanttekeningen bij het idee. Het is immers lastig om een goed stuk land aan te wijzen, waar een nieuwe community – met, let wel, meerdere nationaliteiten – opgebouwd kan worden. Bovendien is de hoop voor veel vluchtelingen altijd nog de uiteindelijke terugkeer naar het vaderland.
Het idee heeft als basis bovendien ook uitsluiting. Het gaat uit van het idee dat vluchtelingen niet geholpen moeten worden te integreren in huidige bestaande politieke communities.
Lees hier de uiteenzetting van Betts en laat in de reacties weten wat jij vindt; is dit dan dé oplossing voor het vluchtelingenprobleem?

Geef een reactie

Laatste reacties (95)