Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Crimefighter Teeven gaat Paspoortwet aanpassen

  •  
23-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Teeven300Crime.jpg
Signalering moet voorkomen dat paspoorten worden verstrekt aan vluchtgevaarlijke criminelen
Nadat bekend werd dat verdachten, veroordeelden en criminelen relatief makkelijk aan een Nederlands paspoort kunnen komen, heeft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven besloten om de Paspoortwet aan te passen. Zo moet er voorkomen worden dat gezochte criminelen die hun straf willen ontlopen het land verlaten.
Uit onderzoek van RTL Nieuws werd eerder bekend dat van de 1566 gezochte criminelen in Nederland er maar 217 ‘gesignaleerd’ staan. Deze signalering moet voorkomen dat paspoorten worden verstrekt aan vluchtgevaarlijke mensen. Teeven benadrukt wel dat van de 1566 gezochte criminelen een overgooit deel uit het buitenland komt en de meeste Nederlandse criminelen niet vluchtgevaarlijk zijn. Bovendien zijn er soms redenen om iemand wel een paspoort te verstrekken, zoals familieomstandigheden.
Teeven gaat met minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk overleggen hoe het probleem opgelost kan worden. Hij verwacht binnen negen maanden met een aanpassing te komen. ‘Maar dan moeten gemeenten wel de lijst van gesignaleerden beter controleren, die koppelingen moeten beter’, aldus Teeven.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.