176

‘Crimefighter’ Teeven snoeit in juridische eerste hulp

'Staatssecretaris Fred Teeven geeft toe aan politiewensen' ... Halvering vergoeding advocaten, nu minder dan loon cassière ... Juridische eerste hulp aan verdachten praktisch wegbezuinigd ... Advocaten voorzien meer justitiële missers

Advocaten zijn woedend over de plannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Hij wil de vergoeding die advocaten ontvangen voor de juridische bijstand tijdens de eerste fase van een strafzaak halveren tot 82 euro. Minder juridische hulp leidt tot meer veroordelingen, dat komt crimefighter Teeven goed uit.


Nieuwsuur meldt:

“Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie komt met nieuwe tarieven voor advocaten. Een raadsman krijgt daardoor bij het begin van het strafrechtelijk onderzoek de helft minder betaald. Van 185 euro gaat de vergoeding naar 82,50.

 (…) Als het kabinet inderdaad bezuinigt op de gefinancierde rechtshulp die de overheid nu nog betaalt, is bijna iedereen die met justitie in aanraking komt, de dupe.”

De eerste juridische hulp is ingevoerd omdat politie verdachten dusdanig onder druk zetten dat onschuldige mensen bekentenissen doen. In het verleden leidde dat onder meer tot de veroordeling tot 20 jaar cel van Ina Post. Pas na het uitzitten van haar straf werd door de rechter vastgesteld dat ze de moorden die ze tijdens haar eerste verhoor bekend had, niet gepleegd had. 

In de Volkskrant zegt secretaris Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). 

 ‘Nederland moet van het Europese Hof zorgen voor rechtshulp rondom verhoren. Nu is het ministerie van Justitie eindelijk zover en dan komen ze met deze enorm uitgeklede regeling. Advocaten zullen nog minder gaan verdienen dan caissières.’

De advocaten zeggen de pro-deo hulp stopt te zetten als de maatregel doorgevoerd wordt.

Geef een reactie

Laatste reacties (176)