43

Criminaliteit daalt spectaculair, maar niemand gelooft het

Criminoloog Van Dijk onderzoekt al twee decennia criminaliteit in de Westerse wereld: Overal sterke afname in voorbije 10 jaar

De criminaliteit in de Westerse wereld is de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de criminoloog en hoogleraar victimologie Jan van Dijk. Toch hebben veel mensen het gevoel dat criminaliteit juist toeneemt. Dat komt volgens Van Dijk mede door berichtgeving in de media en politici die angsten aanwakkeren. De Volkskrant interviewde hem, omdat hij dit jaar de Stockholmprijs krijgt, de hoogste onderscheiding in zijn vak.

Dankzij het onderzoek van Van Dijk zijn cijfers over criminaliteit internationaal te vergelijken, schrijft de Volkskrant (papieren editie). 

Van Dijk: 

Al twintig jaar bevragen wij de inwoners van verschillende landen over hun ervaringen met misdaad, naar hoe ze door de politie zijn behandeld en wat ze vinden van de straffen die worden opgelegd. Zo kun je gegeven over criminaliteit verzamelen en internationaal vergelijken. Bij officiële criminaliteitscijfers kan dat niet, omdat de wetgeving en de werkwijze van politie en rechtbanken per land verschillen.

Over de resultaten van zijn onderzoek zegt Van Dijk:

In het juryrapport staat dat de mist rond criminaliteitscijfers dankzij het onderzoek is opgetrokken. Nu staat vast dat overal in de Westerse wereld criminaliteit de afgelopen tien jaar sterk is gedaald.”

“Helaas is het zo dat de bevolking van veel landen de daling onvoldoende beseft, mede als gevolg van sensationele berichtgeving in de media en politici die op die angsten inspelen. Maar de perceptie wordt beter; men schat het risico op straatroof of inbraak wereldwijd lager in dan twintig jaar geleden. Uitzonderingen daargelaten.

Foto-cc: FaceMePLS

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)