Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Criminaliteit neemt af, maar de opiniepeilingen geloven het niet

  •  
19-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
politie300_21.jpg
Criminaliteitscijfers dalen zeven jaar op rij … Onveiligheidsgevoel vergeleken met zeven jaar geleden nog steeds hoog
Vorig jaar is het aantal misdrijven in Nederland wederom gedaald. Die neerwaartse trend vindt nu al zeven jaar op rij plaats. Werden in 2007 nog zo’n 1,3 miljoen misdrijven geregistreerd, in 2014 waren dat er iets meer dan een miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Niet alleen voor kleine misdrijven als diefstal geldt een afname, maar voor alle soorten. Van geweldsmisdrijven tot aan vernielingen. Het totaal aantal geregistreerde verdachten nam ook af, van 497.000 naar 312.000. Daarbij gaat het om in totaal 215.000 verschillende mensen; sommige verdachten worden in een jaar tijd vaker aangehouden.
De cijfers staan in de jaarlijkse publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Raad voor de rechtspraak en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). BNR-columnist Kustaw Bessems wijst erop dat de meldings- en aangiftebereidheid in dezelfde periode ook daalden. Weliswaar minder sterk, wat uiteindelijk nog steeds een daling van criminaliteit betekent.
Ondanks de dalende criminaliteitscijfers, is het gevoel van onveiligheid in Nederland nog steeds groot. Tussen 2013 en 2014 vond weliswaar een kleine daling plaats van 36,7 naar 35,9 procent, maar over de langere lijn is dat nog steeds een stijging. In 2007 antwoordde namelijk slechts 21,8 procent bevestigend op de vraag ‘ voelt u zich wel eens onveilig ’.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.