Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Crimineel heeft geen recht om 'vergeten' te worden door Google

  •  
19-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
legogoogle300
Rechter bepaalt: Google hoeft gegevens van veroordeelde Nederlander niet te verwijderen uit zoekmachine
Mensen hebben dan misschien sinds kort het recht om ‘vergeten’ te worden door Google, maar dat geldt niet per se voor criminelen. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald in een kort geding dat tegen het internetbedrijf was aangespannen. Google hoeft geen zoekresultaten aan te passen die verwijzen naar het verleden van een Nederlandse man die veroordeeld is tot zes jaar gevangenisstraf voor het uitlokken van een (niet gepleegde) huurmoord.
De aanklager beriep zich op het ‘recht vergeten te worden’ en eiste dat Google links verwijderde die onder meer verwezen naar de beoogde huurmoord. Volgens nieuwe regels van de EU moet Google mensen in staat stellen hun naam te zuiveren in de zoekmachine door – op verzoek – links naar irrelevante, verouderde informatie los te koppelen van hun persoonsnaam. Volgens de rechter was dat hier niet het geval :
Negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf is juist blijvend relevant.
Tot op heden hebben 130.000 Europeanen een verzoek ingediend om links uit Google Search te laten verwijderen, 7.000 van hen uit Nederland.
cc-foto: keso s

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.