6

Criminele infiltratie in gemeenteraden dreigt door gebrek aan kandidaat-raadsleden

Het lukt politieke partijen nauwelijks voldoende geschikte kandidaten te vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Dat schrijft NRC na een rondgang langs 75 partijen in 35 steden. Volgens de krant hebben met name kleine fracties het moeilijk. Dit gebrek aan belangstelling om deel te nemen aan de lokale politiek zou het gemeentebestuur kwetsbaar maken.

Omdat het aanbod aspirant raadsleden zo klein is, stellen partijen steeds minder voorwaarden om voor een plek op de lijst in aanmerking te komen. Ongeveer de helft van de partijen vraagt bijvoorbeeld niet meer om een verklaring omtrent het gedrag (vog). NRC schreef afgelopen zomer al dat het op die manier eenvoudiger wordt voor criminelen om door te dringen tot de lokale politiek en zo toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie als bestemmingsplannen, vergunningen of misdaadbestrijding.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken kwam mede daarom dit jaar met een ‘Handreiking Integriteitstoetsing’, een gids om lokale partijen te helpen bij het screenen van kandidaten. Uit het onderzoek van NRC blijkt echter dat die gids lang niet bij alle gemeenten bekend is.

cc-foto: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (6)