21

Criminele netwerken achter ontbossing Amazone, Justitie negeert moorden

Criminele en moorddadige netwerken zijn de drijvende krachten achter de ontbossing van de Amazone. Dat schrijft Human Rights Watch in het rapport Rainforest Mafias. Het rapport beschrijft 28 moorden waarbij er bewijs bestaat dat ze werden gepleegd door bendes die zich bezighouden met ontbossing. De slachtoffers waren leden van inheemse stammen, andere bosbewoners, kleine boeren en milieupolitieagenten.

Terwijl de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de politie elders aanmoedigt om hard op te treden, worden de criminelen in de Amazone vaak ongemoeid gelaten. In het rapport staat:

In zijn eerste jaar als president heeft Jair Bolsonaro maar weinig belangstelling getoond voor de beveiliging van de mensen die de Amazone proberen te beschermen en het aanpakken van de criminele groepen die verantwoordelijk zijn voor de ontbossing. In plaats daarvan schroeft hij de handhaving van milieuwetgeving terug en uit hij forse kritiek op organisaties en individuen die het regenwoud beschermen. Daarmee brengt hij zowel de Amazone als de mensen die daar leven, in gevaar.

Slechts twee van de door Human Rights Watch onderzochte moorden werden voor de rechter gebracht. “Zolang je zoveel geweld, wetteloosheid en straffeloosheid toestaat, is het onmogelijk voor Brazilië om de ontbossing een halt toe te roepen”, verklaart Cesar Muñoz Acebes, auteur van het rapport, tegenover The Guardian.

Cc-foto: MaxPixel

Geef een reactie

Laatste reacties (21)