15

‘Criminelen ontlopen straf door falen Justitie’

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch: Opstelten heeft zijn zaken niet op orde

Justitie lijkt soms achter de feiten aan te lopen als het gaat om het achter slot en grendel zetten van criminelen. Veroordeelden kunnen hun straf uitstellen of ontlopen door simpelweg niet te komen opdagen bij de gevangenis waar ze moeten zitten. In 2010 deden 2600 veroordeelden dat, ongeveer tweederde van het totale aantal. De politie moet deze mensen weer moet opsporen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het gaat niet alleen om de daders van onschuldige vergrijpen. Zeer gewelddadige criminelen die stelselmatig over de schreef gaan behoren ook tot deze groep. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch gaat Kamervragen stellen over de situatie bij justitie. In het EO programma ‘De Vijfde Dag’ zegt hij dat er ‘een gigantisch lek in het systeem’ zit.  

Ik heb Opstelten daar vorig jaar al op aangesproken. Het ministerie zou alles uit de kast halen, maar de werkelijkheid is anders. De pakkans is al gering, en helemaal als ze na hun veroordeling hun straf ontlopen. Ik ga de Kamer hierover informeren. Als je boeven wilt vangen, moet je capaciteit hebben. Met 20 mensen redt het team dat niet.

In het EO-programma komt de zaak aan bod van Majid B die als ‘driver’ betrokken was bij een gewelddadige overval op een juwelier in Zaandam. De rechter zag geen reden om hem voor de zitting nog langer vast te houden, dus mocht hij zijn straf thuis afwachten. Toen bleek dat hij moest zitten, was hij spoorloos verdwenen. De gang van zaken omtrent B. is opmerkelijk. De crimineel was een bekende van justitie en zat in het verleden meerdere malen vast vanwege zijn betrokkenheid bij gewelddadige overvallen.

Justitie heeft in 2007 een speciaal team opgezet om de criminelen die ‘verdwijnen’, op te sporen. Dit zogenoemde TES-team (Team Executie Strafvonnis) telt 20 leden en moest in 2010, 230 veroordeelden opsporen, waarvan er 145 in het buitenland zaten. In datzelfde jaar telde Nederland 26.000 veroordelingen met 12.000 lopende vonnissen. Daarvan moesten er 10.000 worden achterhaald of opgespoord.

Persofficier Otto van der Bijl bevestigt die getallen in het EO-programma.
“Twee derde van alle zaken moeten we opsporen. In een derde zitten mensen al vast, of komen zich melden. Achter de rest moeten we aan.

AD: Duizenden criminelen ontlopen jaarlijks hun straf

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (15)