19

Criminelen opsporen met drones werkt niet

NRC: Regelmatig ongelukken met onbemande vliegtuigjes ... Minister Opstelten (Justitie) wil ondanks tegenvallend resultaat grotere modellen gaan inzetten

Het gebruik van legerdrones bij het opsporen van criminelen levert nauwelijks wat op. Dat schrijft het Openbaar Ministerie (OM) in een notitie voor een bijeenkomst in de Tweede Kamer over het gebruik van onbemande toestellen. Uit informatie die NRC Handelsblad in handen heeft blijkt dat er regelmatig ongelukken gebeuren met de legerdrones.

Defensie heeft sinds 2010 ongeveer twintig keer drones van het type Raven ingezet om de politie te helpen bij het opsporen van inbrekers, wiettelers en andere criminelen. Daarbij werd soms weken achtereen, zonder dat burgers het wisten, met cameravliegtuigjes boven woonwijken gevlogen, schrijft NRC donderdag. De krant citeert uit de notitie van het OM:

Het is niet eenvoudig om resultaten te benoemen die rechtstreeks in verband kunnen worden gebracht met het gebruik van de Raven”. De drones hebben in “drie tot vier” gevallen bijgedragen aan de vervolging van een verdachte. Het ging dan om wiettelers bij wie het dak op de warmtebeelden oplichtte door de hitte die de kweeklampen afgaven. Daarnaast is volgens het OM “een klein aantal aanhoudingen verricht” waaraan de Ravens “in meer of mindere mate” hebben bijgedragen.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) wil ondanks de tegenvallende resultaten met de Raven ook grotere drones van het type Scaneagle boven Nederland inzetten. Het OM zet daar zo zijn vraagtekens bij. Nrc.next ontdekte met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur dat er ook regelmatig ongelukken gebeurd zijn met onbemande vliegtuigjes. 

NRC: Gebruik legerdrones bij opsporen criminelen heeft nauwelijks resultaat

Foto-cc: CAGuard

Geef een reactie

Laatste reacties (19)