101

‘Crisis betekent snijden in groene subsidie’

Van der Hoeven wil korten op duurzame energie … GroenLinks: 'niet terug naar de jaren '70'

Nederland heeft geen geld om alle subsidies voor duurzame energie in stand te houden. Om de doelstellingen van 2020 te halen is 50 miljard nodig en dat is financieel niet haalbaar vanwege de crisis zegt demissionair minister Maria van der Hoeven.

Van der Hoeve kies voor goedkope korte termijn oplossingen. Zoals windenergie op het land en het bijstoken van biomassa in kolencentrales, zo is te lezen in de Volkskrant. Maar GroenLinks wil niet ‘bijstoken’ en is verbijsterd over de plannen van Van der Hoeven. Volgens hen is het onmogelijk om de afhankelijkheid van fossiele brandstof te verminderen en de uitstoot van CO2 te beperken zonder de optie kernenergie te onderzoeken. Dat wijst er volgens Liesbeth van Tongeren op dat Van der Hoeven terug wil naar de jaren ’70.

We moeten echt aan de slag met energiebesparing en groene energie. Vuile kolen- én kerncentrales zijn dan helemaal niet nodig. Dat is niet alleen een zege voor het klimaat, het is ook goed voor onze economie en het levert een hoop banen op. Niets doen en onbetaalbare kerncentrales bouwen zijn geen opties”, zegt Liesbeth van Tongeren in een persbericht van GroenLinks.

Woensdag blikte Van der Hoeven in Instituut Clingendael terug op vier jaar energiebeleid. Ze vindt dat Nederland ook de mogelijkheid moet openhouden voor meer kernenergie en dan ook niet ‘huichelachtig’ en ‘kortzichtig’ moet zijn om die centrales in eigen land neer te zetten. Nu haalt Nederland kernenergie uit het buitenland.

Op de lange termijn wil de minister werken aan duurzame energievoorzieningen door nieuwe technieken in te zetten voor windenergie op zee en in de bio-energie. Ook uit de voedingsindustrie en de landbouw kan veel voordeel gehaald worden. Nederland behoort tot de wereldtop op deze gebieden en dat biedt kansen voor bio-energie.

Volkskrant: Minder subsidie voor duurzame energie

cc-foto: kcolwell

Geef een reactie

Laatste reacties (101)