Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Crisis bij Belastingdienst: hulp aan gedupeerden toeslagenaffaire stokt

  •  
29-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
494 keer bekeken
  •  
Tweede Kamer over hersteloperatie kinderopvangtoeslagen

© DEN HAAG - Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris van Financien, in de Tweede Kamer tijdens een algemeen overleg over de hersteloperatie kinderopvangtoeslagen. ANP SEM VAN DER

De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), de afdeling die ervoor moet zorgen dat slachtoffers van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, nu eindelijk snel gecompenseerd worden voor de schade die ze hebben opgelopen, verkeert in crisis. Dat schrijft Jan Kleinnijenhuis, een van de journalisten die het schandaal aan het licht bracht, in Trouw. Hij baseert zich op gesprekken met ouders, advocaten, (ex-)werknemers en andere betrokkenen.
Medewerkers van UHT zijn zeer ontevreden over de zogeheten Catshuisregeling die er voor moet zorgen dat gedupeerden voor 1 mei een bedrag van 30.000 euro ontvangen. Er wordt gesproken van een ‘politieke prestigeproject’. De Belastingdienst stelt dat bijna de helft van de 24.500 die zich gemeld hebben geen recht op hebben. Ouders die eerder al toegezegd kregen dat ze in aanmerking kwamen voor de compensatie krijgen nu te horen dat ze zijn afgewezen.
"De werkdruk is vanwege de Catshuisregeling zo hoog opgelopen dat veel personeel vertrekt. Vooral zogeheten persoonlijk zaakbehandelaars, die het rechtstreekse aanspreekpunt zijn voor gedupeerde ouders, gooien het bijltje erbij neer. Zij voelen zich niet gehoord binnen de organisatie, omdat de leiding alles op alles zet om de politieke belofte van de Catshuisregeling na te komen. (…) Ook juristen vertrekken op grote schaal bij UHT, omdat er niet wordt geluisterd naar hun adviezen. Bijvoorbeeld rond de afwijzingsbrief die ouders krijgen als UHT oordeelt dat zij vooralsnog geen recht hebben op 30.000 euro. Volgens de eigen juristen was dat een officieel besluit, waartegen ouders in bezwaar moeten kunnen gaan. Maar de leiding besloot dat het geen besluit mocht heten, en dat er daarom geen bezwaarclausule in de brief zou hoeven, hoewel de wet dat voorschrijft. Zelfs binnen de top van UHT vallen mensen uit: afgelopen vrijdag legde al het vierde lid van het managementteam zijn taken neer, officieel vanwege gezondheidsredenen."
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen zou verschillende malen gewaarschuwd zijn voor het dreigende debacle, zelfs door andere bewindslieden, maar wil vasthouden aan de deadline van 1 mei. “De aanpak voor de 30.000 euro en de deadline van 1 mei wordt kabinetsbreed gesteund en is meermaals ter sprake gekomen in de nieuw opgerichte Ministeriële Commissie Toeslagen Herstel,” laat ze aan de krant weten.
Ze geeft toe dat er sprake is van een groot personeelsverloop maar zegt dat er ook veel mensen juist solliciteren om de dienst te helpen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.