11

Crisis bij Jeugdzorg: Teeven moet nú geld vrijmaken

Staatssecretaris moet per direct een eind maken aan geldtekort voor hulp aan onder toezicht geplaatste kinderen

Jeugdzorg eist dat staatssecretaris Fred Teeven per direct geld vrij maakt voor hulp aan kinderen die door de rechter onder toezicht zijn geplaatst. Met het extra geld kunnen de wachtlijsten in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam worden weggewerkt.

Uit onderzoek van Deloitte bleek vier maanden geleden al dat Jeugdzorg structureel te weinig geld krijgt voor hulp. In plaats van direct te reageren, besloot Teeven de Algemene Rekenkamer het onderzoek van Deloitte opnieuw te laten doen. Nu, vier maanden later, is er nog niets gebeurd.

Naar aanleiding van het onderzoek van Deloitte eiste Jeugdzorg acht procent extra budget. De instantie bood de staatssecretaris ook nog een alternatief aan: het aantal kinderen per gezinsvoogd laten oplopen. Momenteel hebben voogden maximaal 15 kinderen onder toezicht.

De Algemene Rekenkamer heeft aangekondigd het onderzoek van Deloitte niet over te zullen doen. In de tussentijd zijn de wachtlijsten in een aantal steden weer opgelopen en worden kinderen die hulp nodig hebben omdat zij bijvoorbeeld slachtoffer zijn van mishandeling of lijden aan een gedragsstoornis aan hun lot overgelaten.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi eist direct handelen van de staatssecretaris:

Ofwel je stelt een tarief in dat toereikend is voor goede zorg. Of je hebt daar als kabinet lak aan en zegt: jullie doen het maar met het geld dat je hebt. Maar dan accepteer je ook dat een nieuwe Savanna op de loer ligt.

De Volkskrant: Jeugdzorg eist nú geld van Teeven

cc-foto: PietPlaat

Geef een reactie

Laatste reacties (11)