24

Crisis bij SGP, bestuursleden vertrekken

Bij de SGP de christen-fundamentalistische partij die een belangrijke steunpilaar is voor het kabinet is het hommeles. Zaterdag stapte partijvoorzitter Peter Zevenbergen op en nu volgen twee andere mannen hem. Dat meldt het christelijke Nederlands Dagblad:

Bestuursleden Peter den Boef en Albert Vlietstra stappen op omdat ze boos zijn dat Zevenbergen is gedwongen op te stappen. Ook hekelen ze een ‘dieperliggend moreel probleem’ bij de SGP, zonder daarover in details te treden. De SGP heeft volgens de opgestapte bestuursleden Den Boef en Vlietstra onterecht de suggestie gewekt dat Zevenbergen zaterdag zelf besloot op te stappen. ‘Dat is feitelijk onjuist’, schrijven ze. ‘Het hoofdbestuur dwong Zevenbergen (zonder nog met hem in gesprek te willen) op te stappen. Goedschiks of kwaadschiks.’

De voorzitter lag onder vuur vanwege een conflict over een wachtgeldregeling. Als oud-wethouder had hij daar recht op maar het zinde de partij niet dat hij daar gebruik van maakte. De Volkskrant schreef daarover:

Zevenbergen (63) kreeg vanaf 2011 minstens 140.000 euro wachtgeld, netto. Dat ontving hij naast zijn inkomen als directeur van het reformatorische Wartburg College. Van 1994 tot 2006, als wethouder van Alblasserdam, was Zevenbergen een grootverdiener. Hij combineerde die functie met een deeltijdbaan als adjunct-directeur op de Guido de Brès, een reformatorische middelbare school die deel uitmaakt van het Wartburg. Nadat hij opstapte als wethouder, kreeg hij een voltijds directeursbaan bij dezelfde scholengemeenschap.

Maarten van Leeuwen, die partijvoorzitter was van 2011 tot vorig jaar, neemt de voorzittersfunctie nu weer waar. Hij betreurt het conflict: “Niet in het minst omdat er al een jaar lang gepoogd wordt in gezamenlijkheid tot een oplossing te komen waarbij ook de twee vertrekkende bestuursleden voortdurend betrokken waren.”

cc-foto: Judy van der Velden

Geef een reactie

Laatste reacties (24)