2

Crisis bij Vlaams Belang na verpletterende nederlaag

Einde partij in zicht? ... Voorzitter moet opstappen, Dewinter pleit voor verjonging

De verkiezingen in België zijn uitgelopen op een regelrechte ramp voor de extreemrechtse partij Vlaams Belang, een nauw bondgenoot van de PVV en Wilders. Er moeten koppen rollen, zo wordt duidelijk maar het bestuur wil uitstel van maatregelen tot oktober.


Vlaams Belang is altijd voorstander van hard optreden, behalve als het om de eigen mensen gaat natuurlijk. De partij verloor zondag 15 zetels in het Vlaams parlement, negen zetels in het federaal – landelijk – parlement en wist amper een zetel te behouden in het Europees Parlement. De vice-voorzitter moet een onderzoek gaan doen naar het debacle. Voorzitter Annemans heeft aangekondigd op te stappen maar dan wel pas in oktober. De Vlaamse krant De Morgen stelt dat Witte Zondag het einde van de partij betekent. De Morgen schrijft verder:

Het partijbestuur zal zich binnen enkele weken in conclaaf terugtrekken om zich onder meer over de analyse te buigen en de personeels- en financiële problemen te bespreken die het gevolg zijn van de uitslag. Met de resultaten van deze analyse zal de nieuwe voorzitter dan aan de slag kunnen. Die wordt in oktober verkozen. “Tot die dag blijf ik voorzitter zodat de partij in rust en eensgezindheid aan de toekomst kan werken”, zei Annemans.

Eerder: Dewinter: ‘Probleem is niet vergrijzing, maar verbruining’

cc-foto: novopress

Geef een reactie

Laatste reacties (2)