Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Crisis deert de baas niet

  •  
15-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-BernardDijkhuizen_ziggo_beursgang300.jpg
Update PvdA-voorzitter Hans Spekman: Werknemer moet meer invloed hebben op loon ... Volkskrant: Topinkomens stijgen weer ... Verschil met gewone salarissen neemt toe ... FNV-voorzitter Ton Heerts: Verkeerd signaal in tijd van crisis ... Loonkloof onhoudbaar 
De topinkomens in Nederland stijgen weer. Dat komt door de stelselmatige verhoging van het vaste salaris van de topbestuurders van de grootste bedrijven, meldt de Volkskrant zaterdag. De krant inventariseerde de inkomens bij 134 grote bedrijven. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de stijging van het basissalaris van topbestuurders met 6 procent veel hoger is dan de 1,8 procent die werknemers er vorig jaar bij kregen.
Update 16.30 PvdA-voorzitter Hans Spekman wil dat werknemers via de ondernemingsraad meer te zeggen krijgen over de salarissen van de top in bedrijven. Ook wil hij dat er een discussie op gang komt over de verschillen tussen de topsalarissen bij een bedrijf en die op de werkvloer.
Spekman maakt zich op zijn Facebook-pagina boos over de uitkomsten van het Volkskrantonderzoek, zo meldt het Nederlands Dagblad zaterdagmiddag. Het verband tussen topbeloning en prestatie is zoek, aldus de PvdA-voorzitter. De “heren van het snelle geld” wonen volgens hem op een planeet waar ze in ieder geval “nog geen spiegel hebben gekocht”.
Spekman vindt het gegroeide verschil tussen de inkomens van de top en de gemiddelde werknemer niet alleen onrechtvaardig, maar vindt het ook gevaarlijk voor de arbeidsverhoudingen.
Spekman wijst verder op een rapport van het Internationaal Monetair Fonds uit 2011 waarin werd geconcludeerd dat een scheefgroei in inkomens leidt tot lagere economische groei. Grotere ongelijkheid vergroot ook het risico op “politieke instabiliteit en financiële crisis”.
Eerder Het basissalaris van topbestuurders liep vorig jaar, na drie van daling, op naar gemiddeld 512 duizend euro. De topman met het hoogste inkomen was vorig jaar Bernard Dijkhuizen van Ziggo. Zijn inkomen bedroeg 15,7 miljoen euro, vooral door een groot aandelenpakket dat hij kreeg bij de beursgang van de aanbieder van televisie, internet en telefonie. Dijkhuizen wordt gevolgd door ASML-baas Eric Meurice, die door het verzilveren van opties en aandelen uitkwam op 11,2 miljoen euro, schrijft de Volkskrant.
Door de gestegen beurskoersen zijn ook de aandelenwinsten van topbestuurders sterk gestegen, blijkt uit het onderzoek van de krant. Vertrekpremies liepen op tot bijna een miljoen per stuk. Bonussen daalden juist, met eenvijfde.
Ton Heerts, voorzitter van vakbeweging FNV, vindt met name de groeiende kloof tussen de topsalarissen en het loon op de werkvloer middenin de slepende crisis zorgwekkend. “Dit is een fout signaal, op een cruciaal moment. We zitten met een zware crisis,  er worden grote offers gevraagd van mensen. Dan past gematigdheid aan  de top”, zegt Heerts in de Volkskrant. De topman verdient nu gemiddeld 19 keer zoveel als de doorsneewerknemer, tegen vorig jaar 18 keer. Bij dertig bedrijven is het inkomen van de baas meer dan twintig keer hoger dan op de werkvloer. Volgens Heerts is zo’n loonkloof niet houdbaar. Bij 89 van de onderzochte 134 bedrijven steeg het vaste salaris van de topman. Bij onder meer de Rabobank steeg het inkomen van de top, terwijl de winst vorig jaar daalde en reorganisaties met banenverlies werden aangekondigd.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.