Laatste update 22:11
44

Crisissfeer in Den Haag over bestrijden etnisch profileren

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen dreigt met een collegecrisis over een proefproject om etnisch profileren door de politie tegen te gaan. Een meerderheid van de partijen, waaronder de coalitiepartijen D66, Haagse Stadspartij en PvdA, wil dat de politie stopformulieren gaat gebruiken. Daarop moeten agenten na iedere staandehouding invullen waarom iemand staande is gehouden. Die formulieren moeten beter inzicht geven in de handelwijze van de agenten maar dienen hen ook bewust te maken van hun eigen overwegingen.

Burgemeester Van Aartsen heeft tevoren gezegd de motie niet te zullen uitvoeren, meldt Omroep West:

Van Aartsen nam het tijdens de discussie echter op voor de politie. Volgens hem wordt bij het Haagse korps ‘ongelofelijk veel gedaan’ om de relatie tussen burger en politie te verbeteren. Het invoeren van stopformulieren zou niet goed helpen, blijkt uit onderzoek in andere landen, zei hij. Bovendien gaat de Haagse raad er niet over, maar ligt een beslissing op landelijk niveau.

Van Aartsen stelde direct nadat de motie werd aangenomen dat hij deze niet zal uitvoeren. Onduidelijk is of er nu een motie van wantrouwen komt tegen het college.

Update 22:09

Er werd een motie van treurnis ingediend maar die kreeg geen steun.

Voorlopig loopt de zaak met een sisser af. Het college komt met een brief en die zal wellicht tot nieuw debat leiden.

De Haagse politie is regelmatig in opspraak geraakt wegens racistische incidenten.

Politietop Den Haag mengde zich in onderzoek naar etnisch profileren

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (44)