14

Crisis in Amerika: stadslichten gaan uit

Belastingverhoging blijft taboe in conservatief Colorado Springs

De crisis slaat hard toe in Amerikaanse steden. In het 400.000 inwoners tellende Colorado Springs gaat de gemeente over tot drastische maatregelen om het begrotingstekort van 28 miljoen dollar in te lopen.


De stad schakelt de straatverlichting uit, wat leidt tot volstrekt verduisterde straten. De stad hief ook buslijnen op, staakte de openbaarvervoersdiensten op feestdagen en in het weekend en verkocht negen stadsbussen. Musea zijn gesloten. Er wordt stevig bezuinigd op politie en brandweer. Drie politiehelikopters werden geveild. Ook wordt het vuil niet meer geruimd in de stadsparken, zijn alle vuilnisbakken er weggehaald en wordt bewoners gevraagd komende zomer in die parken zelf het gras te maaien. Daarnaast zijn alle openbare wc’s gesloten.

Maar de bewoners in de politiek conservatieve stad blijven volhouden dat er geen sprake kan zijn van belastingverhoging. Dat blijkt uit een radioreportage van de Amerikaanse publieke omroep NPR. Een geïnterviewde bewoner houdt vast aan het idee dat belastingverhoging taboe is en wil dat er in plaats daarvan verder gekort wordt op de salarissen van de ambtenaren. Hij verdenkt de gemeente ervan draconische maatregelen bewust te nemen om belastingverhoging door te drukken.

De gemeente overweegt nu nutsbedrijven en het gemeentelijke ziekenhuis te verkopen om het tekort aan te vullen.

Colarado Springs is bepaald niet de enige gemeente die met problemen kampt. De tekorten in Amerikaanse steden lopen in 2012 op tot 82 miljard dollar. Overal worden drastische bezuinigingsmaatregelen. Zo worden in verschillende staten natuurparken gesloten, onder meer in New York.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)