Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Crisis in Griekenland = Voedselbonnen voor scholieren

  •  
31-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wienen300.jpg
Terwijl Griekse scholieren voedselbonnen krijgen om ondervoeding te voorkomen, eist Duitse bankier uit Eurozone plaatsing van Griekenland
Dat de economische crisis Europa en Griekenland in het bijzonder hard treft is inmiddels bekend. Maar wat betekent het nu eigenlijk voor de gewone Griek? Wel: Een aantal Griekse scholen in arbeiderswijken in Athene ziet zich genoodzaakt coupons voor gratis melk, fruit en gezonde koekjes uit te delen. Dit omdat in het najaar van vorig jaar een aantal scholieren tijden de les is flauwgevallen.
In eerste instantie werd het bericht over ondervoede scholieren die tijdens de les waren flauwgevallen gebagatelliseerd. Het ministerie van Onderwijs heeft nu toch besloten om op achttien scholen in negen arbeiderswijken de coupons uit te delen.
Griekenland bevindt zich nu in het vijfde opeenvolgende jaar van recessie. In totaal telt het land zo’n 900.000 werklozen. Dit getal zal naar verwachting de komende jaren flink toenemen. De Griekse regering ontslaat veel ambtenaren, omdat het de staatsfinanciën op orde moet zien te brengen. Zeker tienduizenden banen zullen worden geschrapt.
In Athene is volgens burgemeester George Kaminis ook het aantal daklozen fors toegenomen.
Terwijl de Grieken te maken hebben met de harde gevolgen van de crisis, roept de president-commissaris van het Duitse Commerzbank (de op twee na grootste bank van Duitsland), Klaus-Peter Müller, op Griekenland uit de Eurozone te zetten, om te voorkomen dat het constant om financiële steun blijft vragen van andere Europese landen. Hij zegt:
“Ze zullen terugkomen voor meer en meer, tenzij ze echte structurele hervormingen doorvoeren. Maar dat duurt geen 2 tot 3 jaar, maar 20, 30, 40 jaar voor Griekenland.”
cc-foto: Mehran Khalili. De foto is genomen tijdens een protest in Athene

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.