Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Crisis kost levens

  •  
26-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
card_300.jpg
Onderzoek: economische neergang treft volksgezondheid
De economische crisis leidt er toe dat mensen korter leven. Dat blijkt uit onderzoek van Mathijs van Dijk van de Erasmus Universiteit. Hij bekeek de gevolgen van 197 bankencrises in 126 verschillende landen.
De opvallendste conclusie uit zijn onderzoek is dat zes jaar na een crisis mensen gemiddeld negen maanden korter leven. Dat komt volgens de professor doordat mensen gezondheidsproblemen krijgen van stress door de crisis.  Ook neemt neemt het aantal zelfmoorden toe, zijn meer mensen verslaafd aan alcohol en drugs en wordt minder gezond gegeten tijdens een crisis. In ontwikkelingslanden leidt een crisis ertoe dat meer mensen simpelweg niet genoeg geld hebben om te eten, waardoor ze sterven.
Andere gevolgen zijn dat er minder baby’s geboren worden, maar juist wel meer tieners zwanger worden. Ook wordt er minder naar school gegaan.
6287828_1b96d5bda6_m
Mathijs van Dijk presenteert de resultaten van zijn onderzoek volgende week vrijdag bij zijn aanvaarding van de leerstoel Financiële Markten van het Erasmus Trustfonds.
cc-foto: Carlos Johnson

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.