33

Crisis kost levens

Onderzoek: economische neergang treft volksgezondheid

De economische crisis leidt er toe dat mensen korter leven. Dat blijkt uit onderzoek van Mathijs van Dijk van de Erasmus Universiteit. Hij bekeek de gevolgen van 197 bankencrises in 126 verschillende landen.

De NOS meldt:

De opvallendste conclusie uit zijn onderzoek is dat zes jaar na een crisis mensen gemiddeld negen maanden korter leven. Dat komt volgens de professor doordat mensen gezondheidsproblemen krijgen van stress door de crisis. Ook neemt neemt het aantal zelfmoorden toe, zijn meer mensen verslaafd aan alcohol en drugs en wordt minder gezond gegeten tijdens een crisis. In ontwikkelingslanden leidt een crisis ertoe dat meer mensen simpelweg niet genoeg geld hebben om te eten, waardoor ze sterven.

IMG 1679Andere gevolgen zijn dat er minder baby’s geboren worden, maar juist wel meer tieners zwanger worden. Ook wordt er minder naar school gegaan.

Mathijs van Dijk presenteert de resultaten van zijn onderzoek volgende week vrijdag bij zijn aanvaarding van de leerstoel Financiële Markten van het Erasmus Trustfonds.

cc-foto: Carlos Johnson

Geef een reactie

Laatste reacties (33)