Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Crisis leidt tot meer werk... voor rechters

  •  
10-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hamer1.jpg
Rechtbanken buigen zich over schimmige arbeidscontracten
De economische crisis en de veranderingen op de arbeidsmarkt brengen werknemers steeds vaker in het nauw, en werkgevers voor de rechter. Een drietal recente voorbeelden.
In Leiden buigt de rechter zich over een arbeidsconflict bij bloembinderij Sierafor. Daar werden in november 25 werknemers ontslagen. Het werk bleek uitbesteed te zijn aan Poolse flexkrachten. In de Volkskrant zegt FNV-bestuurder Brandenburg: “Als dit mag, dan heb je aan een arbeidscontract helemaal niks meer (…). Want het werk is niet verdwenen.” De bloembinderij betoogt dat er door de economische crisis een nieuwe situatie is ontstaan, die de ontslaggolf en het inhuren van flexwerkers rechtvaardigt.
De gemeente Enschede mag tijdelijke krachten die via een payroll-bedrijf waren aangesteld niet zomaar ontslaan. Volgens de kantonrechter zijn deze werknemers in feite ambtenaar en dienen ze ook zo behandeld te worden. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor andere werkgevers die payrollers in dienst hebben.
Payrollers zijn in dienst van een payrollbedrijf, maar worden ‘uitgeleend’ aan andere werkgevers. Naar schatting zijn er 150.000 van in Nederland, vooral in het midden- en kleinbedrijf, maar steeds vaker ook bij de overheid en in het onderwijs. Payrollers werken daarbij vaak veel langer voor één werkgever dan uitzendkrachten, waarmee hun positie te vergelijken valt. Volgens FNV Bondgenoten huren bedrijven vaak payrollers in om de CAO te ontduiken. Zo worden payrollers die in het onderwijs worden ingezet tijdens de vakanties niet doorbetaald.
Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp zegt in de Volkskrant dat de uitspraak van de kantonrechter verstrekkende gevolgen kan hebben. Werkgevers die payrollers inhuren   kunnen nu verplicht worden pensioenpremies te betalen of bij te dragen in scholingskosten. “Dit maakt het voor werkgevers minder aantrekkelijk om payrollers in te zetten”, aldus Verhulp.
Dinsdag deed de Hoge Raad een vergelijkbare uitspraak in een zaak die was aangespannen door ex-werknemers van Heineken. De bierbrouwer besteedde zijn catering een aantal jaren geleden uit aan een extern bedrijf. De werknemers gingen mee, maar kregen bij hun nieuwe baas een veel lager salaris. Ten onrechte, volgens het hoogste rechtscollege. Wie door zijn werkgever bij een ander bedrijf wordt ondergebracht dient dezelfde arbeidsrechten te behouden.
 
 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.