61

Crisis op de huizenmarkt: 700.000 woningen ‘onder water’

Hypotheekschuld van circa 700.000 woningen hoger dan waarde woning ... 72.000 huishoudens kunnen nauwelijks voldoen aan hypotheeklasten

Ongeveer 700.000 woningen in Nederland staan ‘onder water’. De hypotheekschuld is hoger dan het huis op dit moment waard is. Dat laat minister Stef Blok (Wonen) weten in antwoord op vragen. Hoeveel mensen nu te maken hebben met een restschuld wanneer het huis daadwerkelijk wordt verkocht voor een bedrag lager dan de hypotheekschuld, is onbekend.

Wel is duidelijk dat er inmiddels 700.000 woningen ‘onder water’ staan. De Nederlandse Vereniging van Makelaars was eerder in een schatting al tot eenzelfde aantal gekomen. Om mensen met een restschuld tegemoet te komen heeft het kabinet een aantal maatregelen getroffen. Zo blijft de rente over die schuld niet vijf jaar, maar nog 10 jaar aftrekbaar.

Ook komt het kabinet mensen met een dubbele hypotheek tegemoet omdat ze een nieuw huis hebben gekocht, maar het oude maar niet kwijtraken. Tot en met 2016 mogen zij de rente van beide hypotheken aftrekken.

De totale Nederlandse hypotheekschuld bedroeg eind 2011 bijna 670 miljard euro. Dat is 111 procent van het bruto binnenlands product; het hoogste percentage in de eurozone.

Volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) hebben meer dan 72.000 huishoudens moeite met het betalen van hun maandelijkse hypotheeklasten.

De Volkskrant: Blok: 700.000 woningen staan ‘onder water’

cc-foto: Bernard Polet

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (61)