37

Crisis voor topmannen alweer voorbij

Top AEX-bedrijven bezuinigt niet, Voser van Shell vangt ruim 10 miljoen

Terwijl een groot deel van de Nederlandse bevolking hard moet inleveren hebben de bestuurders van grote beursgenoteerde bedrijven over 2010 16 procent meer inkomen gekregen. Zo ontving Shell topman Peter Voser vorig jaar inclusief bonussen een salaris van 10,5 miljoen euro.

Met de toename is al het ‘verlies’ aan inkomsten dat de topbestuurders in de jaren 2008 en 2009 moesten incasseren gecompenseerd. De opmerkelijke en razendsnelle stijging naar het niveau van voor de crisis werd ontdekt door de Volkskant die de beloningen bij 21 beursgenoteerde bedrijven uit de AEX-index onderzocht. Voser wordt gevolgd door KPN-baas die 8 miljoen in zijn zak steekt.

De grote salarisschommelingen worden veroorzaakt door bonussen, optiewinsten en aandelenwinsten. In het bedrijfsleven zijn de bonussen na twee magere jaren in 2010 weer aanzienlijk gestegen. De topbestuurders zagen hun gemiddelde jaarbonus met 40 procent toenemen, naar 935 duizend euro. Het vaste jaarsalaris van bestuurders bleef met gemiddeld 890 duizend euro wel nagenoeg gelijk.

Alleen bij de financiële instellingen is de bonus, na druk van de publieke opinie, in de ban gedaan. De salarissen van Jan Hommen (ING) en Alexander Wynaendts (Aegon) blijven daardoor nagenoeg ongewijzigd. 

cc-foto: Shell, topman Peter Voser bezoekt de raffinaderij in Pernis

Geef een reactie

Laatste reacties (37)