77

Crisis? Wereldwijde wapenhandel floreert!

Azië grootste afnemer, VS grootste exporteur ... Export Nederland groeit

Crisis of geen crisis, de internationale wapenhandel blijft groeien, meldt de NOS maandagochtend. Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) vergeleek de jaren 2002-2006 met de periode 2007-2011 en concludeert dat er 24 procent meer wapens zijn verkocht. Azië blijft het voornaamste afzetgebied, de VS de grootste exporteur.

Vooral Pakistan, India en Zuid-Korea kochten veel meer, zo blijkt uit de berekening van SIPRI, dat al tientallen jaren onderzoek doet naar de wapenhandel. Dertig procent van de wereldhandel komt uit de VS. Daarna volgen Rusland (24 procent), Duitsland (9) en Frankrijk (8). Verder valt op dat Griekenland (-18 procent) veel minder en Venezuela (+555 procent) veel meer wapens kocht, aldus de NOS

De totale wapenhandel groeide vorig jaar met 25 procent naar 30 miljard dollar. De Nederlandse wapenexport groeide met 22 procent naar 538 miljoen dollar (408 miljoen euro). De Volkskrant schrijft dat alleen in de Koude Oorlog meer wapens werden verhandeld.
NOS: Wapenhandel blijft groeien

Volkskrant: Wapenhandel floreert, export Nederland groeit

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (77)