Laatste update 10:08
15

Crisisplan Bouterse moet Surinaamse economie redden

In Suriname komt er een crisisplan van president Bouterse om de economie uit het slop te halen. De president meldde dit tijdens een persconferentie. De details gaf hij niet maar het plan zou voldoen aan de eisen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) waarvan een delegatie eerder in het land was voor gesprekken met de regering en maatschappelijke organisaties.

Bouterse hoopt 1 miljard euro van Amerikaanse geldschieters binnen te halen en daarmee de betalingsachterstand bij de overheid in te perken. Ook is de Surinaamse munt in vier maanden tijd bijna in waarde gehalveerd, waardoor de kosten van levensonderhoud enorm zijn gestegen.

De dalende olie- en goudprijzen zouden belangrijke oorzaken zijn voor de financiële problemen. Bouterse wil investeren in andere sectoren zoals land- en tuinbouw en een welvaartspotje maken voor Suriname, voor in moeilijke tijden zoals nu.

Een van de maatregelen die Bouterse noemde was het aanpakken van het ambtenarenapparaat. Tien procent van de bevolking is ambtenaar doordat politici familie en vrienden aan een baan helpen. Volgens de president ‘geen makkelijk probleem maar dit fenomeen, waar we allemaal schuld aan hebben, gaan we aanpakken’.

Deze problemen wilde Bouterse zes jaar geleden toen hij aangesteld werd ook aanpakken maar daar is toentertijd niets van gekomen. Momenteel is er een topman van de Centrale bank en de minister van Financiën in Suriname in Washington, waarvoor precies werd niet gezegd.

Het IMF heeft gezegd bij te willen springen als het crisisplan aan alle voorwaarden voldoet. Vrijdag wordt het conceptplan aan het Surinaamse parlement voorgelegd.

Op Npo 1 spreekt Surinaamse correspondent Harmen Boerboom over het crisisplan.

cc foto: Anna Faber

Geef een reactie

Laatste reacties (15)