25

Crowdfunding voor de armen in Breda

Liefdadigheid online: Bredase site laat weldoeners de rekeningen van hulpbehoevenden betalen

De site Steungezin.nl stelt weldoeners in staat individuele hulpbehoevenden uit Breda financieel te steunen. De hulpvrager moet in ruil daarvoor een profiel aanmaken en persoonlijke interesses kenbaar maken om de weldoeners meer keuze te bieden uit het aanbod van financiële zorgen.


De site is een initiatief van Helma du Pont die zelf op hulp van anderen aangewezen was toen ze in de bijstand zat. Met hulp van de gemeente benaderde Steungezin 7000 hulpbehoevenden in Breda. 

Omroep Brabant meldt:

Op de site kun je zoeken naar mensen in je buurt die hulp nodig hebben. Du Pont: “Stel, er woont iemand bij je om de hoek die in inkomsten is achteruit gegaan wegens een ziekte of WW en die persoon kan nu de schoolreis voor de kinderen niet meer betalen. De kans is groot dat buurtgenoten hiervan niet op de hoogte zijn. Steungezin.nl biedt nu de mogelijkheid om te zoeken naar mensen in de eigen buurt die je kunt helpen met het betalen van allerlei kosten die die ander vanwege armoede niet meer kán betalen”.

Om fraude te voorkomen komt de storting eerst op de rekening van een stichting. Die beoordeelt dan of de rekening echt is en of de indiener werkelijk in aanmerking komt om mee te doen. Zo niet dan wordt de donatie teruggestort.

Zowel hulpvragers als weldoeners blijven anoniem maar hun gegevens zijn wel bekend bij de stichting die spreekt van de ‘online participatiesamenleving’.

Het initiatief lijkt enigszins op sites als kiva.org waar via persoonlijke profielen geld geleend kan worden aan ondernemers in veelal Derde Wereld-landen.

Lees ook het stuk van advocaat Jaap-Willem Roozemond over mogelijke onbedoelde gevolgen van dit initiatief: Van Weldoener tot boosdoener 

Geef een reactie

Laatste reacties (25)