Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CU: Bijverzekeren voor abortus

  •  
09-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-EsmeWiegman300.jpg
CU-Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: Ouders die een kind met een open ruggetje verwachten, 'krijgen abortus haast aangepraat'
De ChristenUnie haalt vandaag zijn stokpaardje abortus maar weer eens van stal. Naar aanleiding van het debat over de begroting van Volksgezondheid heeft Tweede Kamerlid Esmé Wiegman gezegd dat abortus niet meer uit de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) moet worden betaald. Mensen zouden zich daarvoor aanvullend moeten verzekeren. “Als er vanwege de gezondheid van de moeder een medische noodzaak is om abortus te plegen, dan kan dat vanuit de basisverzekering worden betaald”, zegt Wiegman in het Brabants Dagblad. Maar, gaat ze verder, ouders die een kind met een open ruggetje verwachten, ‘krijgen abortus haast aangepraat’.
In de jij-bak van de eeuw zegt het ChristenUnie-Kamerlid tegen minister Schippers van Volksgezondheid (VVD): Laat je niet alleen door ideologie leiden, maar kijk naar de feiten.
Wiegman verwijt de minister dat zij campagnes voor een gezond leven tot een minimum heeft gebracht. In het Brabants Dagblad zegt zij: 
De campagne voor veilige seks is teruggebracht tot condoomgebruik en ‘nee zeggen”. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat het uitstellen van het eerste seksueel contact een positieve invloed heeft op de seksuele gezondheid.
En:
.. Zo is het antirookprogramma uit het basispakket gehaald. De teneur is: als iemand wil stoppen met roken, moet ‘ie dat zelf maar betalen. We moeten daar een nuchtere discussie over voeren: het programma is bewezen effectief, en uiteindelijk maakt een niet-roker minder zorgkosten.
Wie echter een abortus wil om andere reden dan “medische noodzaak” vanwege “de gezondheid van de moeder”, moet dat zelf maar betalen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.