Laatste update 15:34
72

CU-leider Gert-Jan Segers op de bres voor #MeToo, wil overheidscampagne

In een interview met het AD neemt Gert-Jan Segers, leider van de kleinste coalitiepartner ChristenUnie het op voor de #MeToo-actie waarmee slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag en bijbehorend machtsmisbruik hun lotgevallen delen. Segers plaatst de beweging in een breder verband met als doel de seksuele vrijheid aan banden te leggen, bijvoorbeeld door prostitutie te beperken. Wat hebben de uitwassen in de prostitutie met #MeToo te maken, willen verslaggevers Jan Hoedeman en Hans van Soest van hem weten:

Het raakt aan hetzelfde: het gaat om ongelijkheid. Het gaat om mannen die misbruik maken van macht of van hun positie. Er is een patroon dat doorbroken moet worden in onze maatschappij. Er waren misstanden in de kerk, de sport, in bedrijven, de zorg, overal. Daarom is het zo belangrijk dat de #MeToo-discussie gevoerd wordt. Die moet de overheid ook faciliteren. Ik wil dat de minister die verantwoordelijk is voor emancipatie ouders en leraren helpt om die discussie met onze jongeren aan te gaan. We moeten het bespreekbaar maken dat we onze grenzen leren bewaken. Iedereen moet zich veilig weten. Op school en ook daarna wanneer je ergens gaat werken. (…) #MeToo geeft aan hoe veel mensen het slachtoffer zijn van het gemak waarmee mannen denken te kunnen beschikken over de lichamen van vrouwen. Maar er is geen recht op seks. Dat zou betekenen dat iemand anders de plicht heeft. Door al die #MeToo-verhalen staan er mensen op die zeggen: ik dacht dat ik de enige was, maar dit is niet normaal.

Ondertussen wil de oorspronkelijke bedenkster van de #MeToo-campagne, Tarana Burke, dat gestopt wordt met het benoemen van de verdachten. De namen van de schuldigen doen er niet meer toe, zegt ze in een interview met CNN. “Er zal altijd wel weer een nieuw iemand komen. Ik wil dat het gesprek doorgaat maar er is wel vooruitgang nodig.” Volgens Burke moet de aandacht verlegd worden van de individuele personen naar de systemen die de misdragingen mogelijk maken. Ook wil ze meer aandacht voor de slachtoffers en vooral voor de groep zwarte vrouwen waar ze haar campagne oorspronkelijk voor startte.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (72)