54

‘Culturele spagaat Marokkaans-Nederlandse jeugd bestaat niet’

Psychologe Sheida Novin: 'Marokkaanse-Nederlandse jongere reageert Hollands in conflictsituaties'

De culturele spagaat waarin Marokkaans-Nederlandse jongeren zich zouden bevinden bestaat niet. Dat zegt psychologe Sheida Novin donderdag in Trouw. Uit haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden blijkt dat Marokkaans-Nederlandse jongeren in conflictsituaties net zo assertief en direct reageren als Nederlandse. “De emotie-integratie heeft al plaatsgevonden”, aldus Novin.

Novin zegt in Trouw

Het beeld bestaat dat Marokkaans-Nederlandse jongeren in conflictsituaties hun emoties minder goed de baas zijn dan Nederlandse pubers. Dat klopt niet

De krant schrijft dat de psychologe ongeveer 160 Nederlandse en 160 Marokkaans-Nederlandse jongeren (van 12 tot 18 jaar) interviewde in Nederland op scholen in de Randstad. Dankzij een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kon ze in Marokko haar onderzoek verbreden. Daar interviewde ze ook een grote groep Marokkaanse jongeren. “Om zo te kijken bij welke groep de emoties van Marokkaanse-Nederlandse kinderen het dichtst in de buurt komen.”

Je zou bij de Marokkaans-Nederlandse jongeren een culturele spagaat kunnen verwachten, dacht Novin. Tussen de individualistische Nederlandse cultuur – met een nadruk op ‘jezelf kunnen zijn’, autonomie, assertiviteit en vrijheid van meningsuiting – en de Marokkaanse: collectivistisch, respect, groepsbelang en loyaliteit. Die kwam de promovenda op het gebied van de emoties dus niet tegen.

In haar onderzoek kwam Novin slechts één opvallend verschil tegen:

De boosheid van beide groepen is oerhollands, maar waar het voor een Nederlandse puber vervolgens helpt om tot tien te tellen of tv te kijken, blijkt afleiding geen effect te hebben op het psychologisch welzijn van Marokkaans-Nederlandse jongeren.” 

Lees meer bij Trouw: Marokkaans-Nederlandse jongere reageert Hollands in conflictsituaties

En bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): Emoties van Marokkaans-Nederlandse jongeren heel erg Hollands

Geef een reactie

Laatste reacties (54)