9

Cultuurwethouders in verzet tegen harde bezuinigingen

'Bezuinigen op cultuursector óf btw kaartjes verhogen, niet allebei'

Bezuinigingen in de cultuursector zijn noodzakelijk, maar de manier waarop Rutte en Verhagen de cultuursector willen afslanken baart cultuurwethouders uit negen grote steden ernstige zorgen. Vooral voor de podiumkunsten kunnen de afslankmaatregelen leiden tot ‘onherstelbare schade’, schrijven zij in een brief naar staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD).

Briefwethouders
Het kabinet wil 200 miljoen bezuinigen en ook de btw voor kaartjes van 6 naar 19 procent verhogen. De wethouders vragen Zijlstra met klem om maar één van die maatregelen door te voeren. Anders zijn ze bang dat er geen enkele vorm van podiumkunsten overeind blijft.

Plaats geen hekken om een deel van het kunst en cultuurbeleid als erfgoed en bibliotheken. Ook de traditionele podiumkunsten (opera, klassiek ballet, repertoiretheater en symfonische muziek) behoren tot ons erfgoed. Er bestaat geen erfgoed als er geen levende kunsten zijn.

De brief is ondertekend door wethouders uit Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Groningen en Enschede. Ook de VVD cultuurwethouders Antoinette Laan (Rotterdam) en Michiel van Wessem (Arnhem) ondertekenden de brief.

De cultuurwethouders uiten ook hun verontwaardiging over het schrappen van de cultuurkaart voor jongeren die cultuur juist aantrekkelijk moet maken voor deze doelgroep. Ook waarschuwen ze voor het intrekken van de WWIK-uitkering.

WWIK-ers zijn veelal jonge professionals die in alle culturele domeinen ervaring opdoen, en die daarmee voor de creatieve economie belangrijke bruggenbouwers kunnen worden. Het is een groep die openstaat voor experiment die essentieel is voor ontwikkeling en adaptatie van vernieuwing in de creatieve sector en wier zichtbaarheid een flinke bijdrage levert aan het creatieve imago van onze steden en ons land. En dat allemaal voor significant minder kosten dan een reguliere bijstandsuitkering.

In plaats van bezuinigingen moet het kunstbestel compleet hervormd worden vinden de wethouders. Ze pleiten voor de komst van een commissie ‘die recht doet aan de grote belangen die op het spel staan’.

Volkskrant: Cultuurwethouders: bezuinigingen kunnen leiden tot ‘onherstelbare schade’

cc-foto: Haags Uitburo

Geef een reactie

Laatste reacties (9)