28

Curaçaos politicus Helmin Wiels vermoord

Zijn partij, Pueblo Soberano, vermoedt betrokkenheid van de maffia ... Rutte: moord op Wiels is laffe daad 

Op Curaçao is zondagmiddag de politicus Helmin Wiels doodgeschoten. Dat hebben de autoriteiten op het eiland bevestigd. De 54-jarige Wiels leidde de grootste regeringspartij op het eiland, Pueblo Soberano, en stond bekend als voorvechter van de onafhankelijkheid van het eiland.


Wiels werd door twee mannen beschoten toen hij vis ging kopen op het strand van de wijk Marie Pampoen, zo meldt de Volkskrant maandag. Drie daders reden in een goudkleurige auto het strand op. Twee mannen stapten uit en vuurden vijf of zes schoten af op Wiels. Daarna reden ze weg. De chauffeur bleef in de auto.

Zijn partij de PS denkt dat de aanslag het werk is van de maffia, omdat Wiels bezig was de corruptie op het eiland aan te pakken. Dat meldt de NOS. De PS gaat niet uit van een politieke moord. Premier Hodge zei op de persconferentie: “We kijken vooruit, de strijd gaat door”.

Minister van Justitie Nelson Navarro erkende zondagavond dat Wiels werd bedreigd  sinds enige tijd onder bewaking stond. Wiels had zondag zelf zijn beveiligers naar huis gestuurd. Navarro liet de beveiliging op de ministers per direct liet verscherpen. De minister noemt de daad verwerpelijk. “We kunnen van mening verschillen. Maar politieke moord is op Curaçao ongekend. We nemen alle maatregelen om de zaak op te lossen.”

Minister-president Daniel Hodge vroeg de bevolking zondagavond het hoofd koel te houden. “We zijn een volk. We hebben capabele mensen die de zaak onderzoeken.”

Controverse
Wiels wist de afgelopen negen jaar als leider van de partij Pueblo Soberano (‘Soeverein Volk’) door middel van een dagelijks radioprogramma en vele optredens in de media veel mensen aan te spreken. Tegelijkertijd was hij controversieel en had hij een groot aantal tegenstanders.

Laffe daad
Premier Rutte heeft met afschuw gereageerd op de moord. “Veel is nog onduidelijk, maar niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen”, zegt hij vanochtend in een verklaring.

“Curaçao verliest met Helmin Wiels een gedreven politicus. Een man die vocht voor zijn idealen, stond voor zijn zaak en bovenal hart had voor zijn land Curaçao.

Ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, reageerde op Radio 1 geschokt op het nieuws:

Ik ben heel erg geschokt. Hij was dé machtige man op Curaçao. Hij maakte zich hard voor het bestrijden van corruptie en het op orde brengen van de economie van het eiland. Ik kon het heel erg goed met hem vinden. Sinds ik hem kende had ik het gevoel: deze man deugt en verdient respect en vertrouwen.

 We vertrouwden elkaar over en weer, we waren heel open en we dachten met elkaar mee. De achtergrond van deze tragedie is nog een raadsel, maar het kan zijn dat zijn strijd tegen corruptie en misdaad hem fataal is geworden. Dat is afschuwelijk.

SP-Kamerlid Ronald van Raak, die koninkrijksrelaties in zijn portefeuille heeft: 

Helmin Wiels was een politicus met een groot hart voor de gewone bevolking. De leider van de grootste partij op Curaçao was heel kritisch over Nederland, maar kwam op voor de armen op het eiland. Voor alle landen in het Koninkrijk, voor zijn partij PS, maar vooral voor die bevolking is de moord op Wiels een drama.

Van Raak is bang dat Curaçao een ongewisse toekomst tegemoet gaat: 

Sinds Curaçao in 2010 een autonoom land werd binnen het Koninkrijk zijn de spanningen opgelopen en de tegenstellingen toegenomen. Sinds de verkiezingen van oktober heeft met name Wiels geprobeerd het eiland en de bevolking een betere toekomst te bieden. Ik hoop dat we deze politieke nalatenschap van Wiels in ere kunnen houden.

Volkskrant: Helmin Wiels, leider grootste partij Curaçao, vermoord

NRC: Rutte en Plasterk geschokt door de moord op Helmin Wiels

NOS: Politicus Wiels (Curaçao) vermoord

Geef een reactie

Laatste reacties (28)