13

CVZ: ‘Laat fabriek niet-werkend medicijn zelf betalen’

College van zorgverzekeraars wil rekening doorschuiven... NRC next: 90% nieuwe medicijnen werkt niet

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) wil dat medicijnen die geen effect hebben op een patiënt niet langer betaald worden door de zorgverzekeraar. De rekening moet doorgestuurd worden naar de fabrikant. Dat adviseert het college aan minister Schippers (Volksgezondheid).

De ‘no cure no pay’-aanpak geldt inmiddels al voor één geneesmiddel. ‘Omalizumab’ (Xolair) wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige astma. Naar schatting slaat het middel bij drie op de tien patiënten niet aan. Een behandeling kost 16.000 euro per patiënt per jaar. Het CVZ verwacht dat de afspraak over de vergoeding van omalizumab zo’n 1 tot 2 miljoen euro aan besparing zal opleveren.

Als het aan het CVZ ligt worden de kosten van alle niet werkende medicijnen in de toekomst doorgeschoven naar de fabrikant.

NRC.next meldt donderdag dat zo’n negentig procent van alle nieuwe medicijnen nauwelijk tot geen klinisch voordeel opleveren. Dat de medicijnen toch op de markt komen heeft te maken met marketing en tekortschietend overheidsbeleid. 

Zo geven farmaceutische bedrijven twintig keer meer uit aan marketing dan aan onderzoek. Volgens NRC.next houdt de farmaceutische industrie het beeld vol dat het heel duur is om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en dat er veel regels zijn voor een medicijn de markt op kan. Volgens de krant is geld het probleem niet.

RTL: ‘No cure no pay’ voor geneesmiddel

Kassa: Geen klinisch voordeel bij dure medicijnen

cc-foto: Ze Clou

Geef een reactie

Laatste reacties (13)