Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cycloon Pam 'een van de ergste natuurrampen in geschiedenis Pacific'

  •  
14-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Pam300
Hulpverleners: 'We vrezen het ergste'
De cycloon die gisteren over de Stille Oceaan raasde, Pam, heeft mogelijk voor ‘een van de ergste natuurrampen in de geschiedenis van de Stille Oceaan gezorgd’. Volgens internationale media zijn hele dorpen weggevaagd en mogelijk tientallen mensen omgekomen. Doordat er op de kleinere eilanden geen stroom en geen communicatienetwerk meer is, wordt maar langzaam duidelijk hoe groot de schade is.
Helen Szoke van Oxfam:
We vrezen voor het leven van de mensen op die afgelegen eilanden. Het wordt steeds duidelijker dat we met het ergst denkbare scenario te maken hebben op Vanuata.
Alleen in de hoofdstad Port Vila is bekend wat de schade is. 90 procent van de honderden huizen staat onder water, is beschadigd of verwoest door de storm. Van de ruim 50.000 inwoners van de stad zijn er vermoedelijk 10.000 op slag dakloos geworden. Gas, stroom en water zijn niet of nauwelijks beschikbaar, evenals medische zorg en ziekenhuizen. Het dodental staat vooralsnog op acht, maar onbevestigde berichten spreken van 44 doden. Het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk nog veel hoger.
Cycloon Pam is de krachtigste sinds Haiyan op de Filipijnen zeker 5.235 levens eiste in 2013. Windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur veroorzaken zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Sune Gudnitz, hoofd van het VN-coördinatieteam voor humanitaire zaken op Fiji:
We vrezen het ergste. Onze voornaamste zorg is een hoog aantal doden, maar we zijn ook bang voor een enorme verwoesting van het land.”
De VN willen morgen, als de storm over Vanuatu is uitgeraasd, hulp sturen naar de eilandengroep. Naast Vanuata worden ook Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden bedreigd door het natuurgeweld.
Hulporganisaties kregen vandaag de eerste donaties binnen. Groot-Brittannië gaf 2,7 miljoen euro, Nieuw-Zeeland 7 ton en de Europese Unie stelde een miljoen euro beschikbaar.
Cc-foto: handout NASA

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.