3

Cycloon Zuid-Oost Afrika: miljoen kinderen in gevaar

De cycloon die een week geleden over Mozambique, Malawi en Zimbabwe raasde, heeft vermoedelijk zo’n 1,8 miljoen mensen getroffen. Bijna een miljoen daarvan zijn kinderen. Daarvoor waarschuwt UNICEF. Omdat veel gebieden nog altijd onbegaanbaar zijn en daarom niet onderzocht kunnen worden, is er de vrees dat het aantal slachtoffers nog veel hoger zal uitvallen.

Het aantal bevestigde doden als gevolg van cycloon Idai is inmiddels boven de 500 gestegen. Maar gevreesd wordt dat dit aantal tot in de duizenden zal oplopen. Idai kwam een week geleden aan land in zuidelijk Afrika, vlak land waar de armere bevolking slechts iets boven zeeniveau woont. Dat ging gepaard met metershoge vloedgolven, waarna ook rivieren buiten hun oevers traden en een gebied van meer dan 3000 vierkante kilometer verzwolgen werd door een zee van modder.

UNICEF is bezorgd dat de overstroming, gecombineerd met de overbevolking in de opvangplekken, slechte hygiëne, stilstaand water en vervuild drinkwater alle kansen biedt aan gevaarlijke ziekten. Inmiddels zijn er al besmettingen met cholera. Alleen al in het zwaar getroffen Mozambiquaanse Beira zijn 11.000 huizen, 39 klinieken en 2.600 klaslokalen volledig verwoest. UNICEF-directeur Henrietta Fore is ter plaatse en zegt:

De situatie zal erger worden voor het beter wordt. Hulporganisaties kunnen nauwelijks de schaal van de ravage overzien. Hele dorpen zijn ondergedompeld, gebouwen verwoest, scholen en klinieken kapot. Terwijl de reddingsoperaties doorgaan, is het ook van levensbelang dat maatregelen worden getroffen om de verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan, om te voorkomen dat deze ramp uitmondt in een catastrofe.

Behalve UNICEF hebben ook andere organisaties zoals het Rode Kruis hulpacties opgezet.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)