Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cynisch steekspel: coalitie overweegt toch ‘Griekse’ vluchtelingen op te vangen

  •  
10-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Couple sits covered with a blanket as refugees and migrants camp on a road following a fire at the Moria camp on the island of Lesbos
Update 17.00 uur:  Na overleg binnen de coalitie heeft het kabinet besloten dat honderd mensen vanuit het afgebrande vluchtelingenkamp Moria in Nederland worden opgevangen. Het gaat daarbij om vijftig kinderen en vijftig kwetsbare personen. Het aantal mensen dat nu wordt opgevangen, gaat af van het aantal dat volgend jaar volgens het UNHCR-quotum zou worden gehuisvest.
Eerder: Woensdag was staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) nog resoluut : ook na de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos wilde Nederland geen vluchtelingen ‘overnemen’ van Griekenland. De Nederlandse regering wil alleen helpen bij het overbrengen van kinderen naar het Griekse vasteland, verklaarde ze.
Een dag later lijkt de coalitie toch bereid om vluchtelingen in Nederland op te vangen die in Griekenland zitten, meldt de NOS. Na de ChristenUnie en D66 wil nu ook het CDA meer doen dan alleen humanitaire hulp bieden op het vasteland van Griekenland.
De VVD ligt nog altijd dwars. Een mogelijk compromis is dat Nederland minder vluchtelingen van elders toelaat in ruil voor de opvang van vluchtelingen uit Griekenland, schrijft NRC-redacteur Floor Boon op Twitter.
Het Kamerdebat over de brand in Moria dat stond gepland voor 14:00 uur, is vanwege de onderhandelingen binnen de coalitie uitgesteld tot 17:00 uur. Ondertussen zoeken vluchtelingen die door de branden in Moria hun onderkomen zijn kwijtgeraakt, beschutting tussen de graven op een Grieks-orthodoxe begraafplaats.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.