170

Cyprus bereikt akkoord over kapitaalbeperkingen

Update: Parlementsleden stemmen in met kapitaalbeperkingen ... Rutte sluit niet uit dat Cyprus failliet gaat ... Onderhandeling over heffing spaartegoeden loopt nog ... Geen Russisch geld voor Cyprus … ECB stelt harde deadline: Cyprus heeft tot maandagnacht

De gesprekken tussen Rusland en Cyprus over mogelijke steun voor het noodlijdende eiland zijn op niets uitgelopen. Dat meldt onder meer NOS. De Cypriotische minister van Financiën, Sarris, heeft Moskou met lege handen verlaten. Bij zijn vertrek zei hij dat de gesprekken met zijn Russische collega en gesprekspartner Siluanov nog wel voortgezet zullen worden. Volgens Siluanov ligt dat anders: “De besprekingen zijn wat de Russen betreft beëindigd”, zei hij.

Update 00.04 uur

Premier Rutte sluit niet uit dat Cyprus alsnog failliet gaat.

Als Cyprus niet de noodzakelijke maatregelen neemt en je toch helpt, krijg je je geld nooit meer terug. En het zou de druk op andere landen wegnemen om te hervormen”, zei Rutte in Met het Oog op Morgen.

Update 22.16 uur
Parlementsleden hebben ingestemd met de invoering van kapitaalbeperkingen. Daarmee willen ze voorkomen dat een bankrun ontstaat als de Cypriotische banken hun deuren maandag weer openen. Met het aannemen van de wet mag de Cypriotische overheid maatregelen nemen om de kapitaalstromen aan banden te leggen. Ook stemde de leden in met de oprichting van een speciaal ‘solidariteitsfonds’ dat een basis moet worden voor de uitgifte van noodleningen. Over de heffing op spaartegoeden moet nog verder onderhandeld worden.

Update 21.26 uur
De ministers van Financien uit de eurozone komen zondag bijeen om te praten over het alternatieve plan van Cyprus. Verwacht wordt dat het parlement vrijdagavond nog geen definitief uitsluitsel geeft over het hele pakket. Wel zal op een aantal onderdelen gestemd worden.

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde vrijdagavond de kredietwaardigheid bij de Cypriotische banken met één stap. Het bureau vreest voor flinke verliezen voor rekeninghouders en vanwege de onrust over de reddingsplannen voor Cyprus.

Update 18.40 uur
De Cypriotische parlementariërs kunnen op korte termijn een akkoord sluiten. Dat meent Everof Meofytoe, het plaatsvervangend hoofd van de Cypriotische regeringspartij Disy.

“Er is voorzichtig optimisme dat we binnen enkele uren een overeenkomst bereiken die kan worden goedgekeurd door het parlement en die in lijn ligt met de aanpak, het kader en de doelstellingen van de eurogroep.”

Update:
Cyprus heeft een bankendeal gesloten met Griekenland. Dat meldt onder meer de Volkskrant. De twee landen zijn tot een overeenkomst gekomen over de verkoop van de Griekse onderdelen van de Cypriotische banken. De deal is volgens de Cypriotische president Anastasiades onder de huidige omstandigheden tegen de meest gunstige voorwaarden gesloten. Volgens hem levert de deal Cyprus een significant voordeel op.

Eerder:

De Cypriotische minister van Financiën hoopte op een verlenging van de looptijd op een lopende Russische lening van 2,5 miljard euro. Ook wilde hij een verlaging van de rente die daarover wordt betaald. Tevens werd onderzocht of Russische banken in Cypriotische banken willen investeren en of het Russische gasbedrijf Gazprom belangstelling heeft voor Cypriotische gasreserves. Volgens de Rus Siluanov gaan de Russen hier niet in mee, vanwege de manier waarop de Cyprioten dit alles willen regelen.

Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid kunnen de besprekingen tussen Rusland en Cyprus hiermee niet definitief van de baan zijn. Russische bedrijven en particulieren hebben immers voor ruim 20 miljard euro bij banken op Cyprus gestald. Als die banken omvallen, verliest Rusland dit geld. Wanneer de banken overeind blijven zullen de Russen ook veel geld verliezen, omdat rekeninghouders met meer dan 100.000 euro op de bank een fors deel zullen moeten inleveren.

Dat de komende dagen spannend worden, staat buiten kijf. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde donderdag aan haar hulp aan de banken op Cyprus maandag te zullen staken, indien Cyprus en de Europese Unie niet tot een overeenkomst komen. Het eiland krijgt de tijd tot maandagnacht.

Donderdagavond presenteerde de Cypriotische president Anastasiades nog een nieuw reddingsplan, waarin een solidariteitsfonds wordt opgericht en de tweede bank op het eiland, de Cyprus Popular Bank, wordt gesaneerd. Of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze maatregelen voldoende acht, is volkomen onduidelijk. Het Cypriotische parlement zou het nieuwe plan om 9 uur (Nederlandse tijd) moeten bespreken, maar is om onduidelijke redenen nog niet bijeen gekomen.

NOS: Geen Russisch geld voor Cyprus
De Volkskrant: Cyprus bezig met race tegen de klok

Geef een reactie

Laatste reacties (170)