34

Cyprus denkt na over plan B

Orthodoxe kerk en Russische Gazprom mengen zich in reddingsplan

In Cyprus komen de politieke partijen vandaag bij elkaar om te bespreken hoe het land er weer bovenop kan worden geholpen. Dinsdag verwierp het Cypriotisch parlement het reddingsplan omdat men niet akkoord gaat met de spaardersheffing van 6,75 procent vanaf twintigduizend euro en bijna tien procent vanaf een ton. De heffing zou 5,8 miljard euro opleveren en is een voorwaarde voor de 10 miljard euro aan Europese steun die Cyprus zou krijgen. De Duitse minister van Financiën Schäuble reageerde daar verontwaardigd op de verwerping van het plan, en vroeg zich af of de grootste banken in Cyprus wel toekomst hebben.

Maar niet alleen politici bemoeien zich met de financiële crisis. De orthodoxe kerk heeft aangeboden om financiële hulp te bieden en is bereid een hypotheek te nemen op de activa van de kerk. Daar zou vervolgens mee geïnvesteerd kunnen worden in staatsobligaties. Om hoeveel geld het gaat is niet duidelijk, maar het staat vast dat de vermogende kerk aandelen heeft in banken, vastgoed bezit, en een brouwerij heeft.

Ook Rusland heeft sterke belangen bij een eventuele redding van Cyprus. Rusland heeft miljarden aan tegoeden gestald op het eiland. Bovendien ligt er een gasveld onder de territoriale wateren van Cyprus. Er gaan geruchten dat Gazprom dat in handen is van de Russische staat, bereid is om diep in de buidel te tasten voor het gas. De Cypriotische minister van Financiën zou in Moskou een financiële deal hebben proberen te sluiten met Rusland.

NRC: Cyprus zoekt opnieuw naar uitweg – orthodoxe kerk schiet te hulp

Radio 1: ‘Gazprom zou flink in de buidel willen tasten voor gasveld Cyprus’

Geef een reactie

Laatste reacties (34)